Winnica Jadwiga - o producencie wina
Winnica Jadwiga to lokalne, rodzinne przedsięwzięcie. Znajduje się w województwie dolnośląskim i jest jednym z najbliżej położonych od Wrocławia tego typu miejsc. Posiadają szeroką i ciekawą ofertę win, która zaskoczy niejednego winnego konesera.
Winnica
Winnica jest znajduje się w paśmie Grzbietu Południowego Wzgórz Trzebnickich, ok.17 km. , na północ od Wrocławia. Ze szczytów tych wzgórz rozpościera się przepiękny widok na Nizinę Śląska, z widocznym rozległym Wrocławiem oraz majestatycznym Masywem Ślęży. Pagórki są poprzeplatane siecią szlaków rowerowych.
Uprawa winnych krzewów prowadzona jest metodami umożliwiającymi otrzymanie wysokiej jakości owoców np. poprzez nawożenie nawozami naturalnymi, stosowanymi w rolnictwie ekologicznym.
Sama nazwa winnicy nawiązuje do patronki tej ziemi tj. Św. Jadwigi Śląskiej. Logo winnicy bazuje na kształcie mitry książęcej a widoczne drapieżne ptaki to sokoły, które są wizualizacją zainteresowań winiarza - sokolnictwem. W 2021 rozpoczęto praktyczną ochronę winnicy przed szpakami za pomocą ptaków drapieżnych.
Szczepy
Na powierzchni 2 ha rosną szczepy białe: johanniter , muscaris, souvignier gris , chardonnay, oraz czerwone: pinot noir, regent, rondo, cabernet.
Historia
Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach są bardzo stare. Przed i zaraz po II wojną światowe na wzgórzach w okolicy Trzebnicy były winnice. Winnicę założono w roku 2015 na powierzchni ok. 1 ha. Wiosna 2020 winnica powiększyła się do 2 ha.
Produkcja opiera się o na pracy ręcznej wykonywanej przez winiarza i jego rodzinę. W 2023 do zespołu dołączył syn Mikołaj, absolwent Technologii Żywności UP we Wrocławiu.
Pomysł na założenie winnicy dojrzewał latami a jego realizacja pociągnęła za sobą duże zmiany w życiu prywatnym i zawodowym właściciela – Marka Janiaka. Wykształcenie rolnicze, doświadczenie handlowe i tradycje rodzinne ułatwiły rozpoczęcie produkcji winiarskiej.
Już pierwszy rocznik ( 2016) należał do udanych , czego wyrazem były medale ENOEXPO -2017. W kolejnych latach wina z Winnicy Jadwiga były doceniane i nagradzane medalami w konkursach krajowych i zagranicznych. Od 2019 rozpoczęto produkcję win naturalnie musujących tzw. Pet Nat-ów. Poszukiwane są nowe możliwości, czego przykładem jest produkcją wina lodowego oraz otrzymanie certyfikatu na produkcję tzw. win mszalnych. Obecne działania koncentrują na doskonaleniu procesu produkcji wina i uatrakcyjnieniu pobytu turysty w winiarni.
Klimat/Gleba
Wzgórza Trzebnickie to wzniesienia polodowcowe. Podłoże, na którym posadzono winorośle, zostało więc ukształtowane przez nawiane pyły lessowe oraz działanie lądolodu, który wypchnął trzeciorzędowe luźne gliny, iły i piaski. Na polu widać ślady obecności lodowca w postaci dość licznych kamieni.
Na warunki klimatyczne panujące na winnicy mają wpływ masy powietrza znad Atlantyku, podobnie jak w słynnym Bordeaux. Z tego powodu wiosna zaczyna się już pod koniec marca, a w okresie ciepłym, od kwietnia do września, średnia temperatura osiąga 15 st. C. Wzgórza Trzebnickie na tle nizin wyróżniają się dłużej zalegającą pokrywą śniegu, wyższymi opadami oraz niższymi temperaturami, między innymi z powodu wysokości nad poziomem morza. Ponadto w trakcie zimy pojawiają się w tych okolicach arktyczne masy powietrza. Dzięki tym warunkom region Wzgórz Trzebnickich jest uważany za jeden z najlepszych w Polsce pod uprawę winnego krzewu.
2015
butelek rocznie
Polska
johanniter
uprawy latorości winnej