Ivan Buhac - o producencie wina

Winnica
Buhac (Vino Buhac) to rodzinna winiarnia zlokalizowana w Iloku w historycznej Sławonii (wschód Chorwacji, przy granicy z Serbią), gdzie Sawa i Drawa spotykają się z Dunajem. Dominuje wino białe (głównie Graseviny), a głównym celem Rodziny Buhac jest wytwarzanie świeżego wina o mocnym aromacie owoców. Z kolei przy czerwonych (dominuje Merlot) ambicje i stylistyka idą w stronę uzyskania bogatych, potężnych struktur o silnym zabarwieniu i dojrzałych aromatach.
Szczepy
Ponad 60% upraw, z których powstaje rocznie ponad 200 tys. butelek dedykowane jest typowo chorwackiemu szczepowi Graševina. Pozostałe nasadzenia to międzynarodowe szczepy, przede wszystkim Merlot, który zajmuje 20% oraz Riesling, Chardonnay, Traminac oraz Cabernet Sauvignon.
Historia
Rodzina Buhac to rodzina uchodźców wojny Bałkańskiej, która do Iloka przeprowadziła się w 1998r., będąc trzecią oficjalnie zarejestrowaną winnicą w regionie. Od 2007r. winnicą zarządza syn Ivana, Domagoj. Winnica rozpoczynała działalność od 2ha. Dzisiaj wina Buhac (szczególnie Grasevina) znajduje uznanie na całym świecie - rocznik 2020 wyprzedał się w 3 tygodnie od wprowadzenia do oferty!
Klimat / Gleba
Winnica Buhac, znajduje się pod wpływem umiarkowanego klimatu śródziemnomorskiego (gorące i suche lata oraz łagodne i deszczowe zimy). Uprawy oparty są o gleby brunatne a tarasy znajdują się na wysokości ok. 260 m n.p.m. i są to najwyżej położone parcele w Iloku.
1998
butelek rocznie
Chorwacja
Graševina
uprawy latorości winnej