Cazas Novas - o producencie wina
Projekt Cazas Novas, proponuje wyjątkową podróż przez studiowanie i interpretację jednego z najbardziej ekscytujących portugalskich odmian winogron białych – Avesso. Cazas Novas jest prowadzony przez trzyosobowy zespół w rodzinnej posiadłości Carlosa Coutinho.
Winnica
Cazas Novas jest winnicą położoną w Santa Marinha do Zêzere, Baião, w południowo-zachodniej części wydzielonego regionu Vinhos Verdes, w sercu rzecznej doliny Douro.
Nazwa Cazas Novas inspirowana jest jedną ze stuletnich posiadłości ziemskich,Quinta das Cazas Novas, w której rodzina Cunha Coutinho skupia największy obszar uprawy winorośli Avesso. W sumie, 24 hektarowa skarbnica, koncentrująca się w miejscu, wręcz stworzonym dla tak prestiżowej odmiany.
Szczep
Cazas Novas specjalizuje się w szczepie avesso, portugalskiej odmianie białego winogrona.
Historia
Inspiracją dla marki Cazas Novas jest Quinta das Cazas Novas, symboliczna posiadłość położona w Santa Marinha do Zézere, Baião, będąca dziedzictwem siedmiu pokoleń rodziny Cunha Coutinho.
Działająca w gminie kładącej silny nacisk na agroturystykę, rodzina Cuna Coutinho od zawsze związana była z tą krainą, promując uprawę migdałów, wiśni i zboża, w połączeniu z tradycją winnic.
W ostatnich latach, w ślad za rosnącym wkładem w odmianę Avesso, uprawa winorośli zyskała kluczowe znaczenie. Dziś, największa winnica znajduje się na terenie drugiej rodzinnej posiadłości, również emblematycznej Quinta de Guimarães, nabytej przez rodzinę 150 lat temu a od 2005 dodatkowo zajmującej się turystyką wiejską (uwydatniając tylko wdzięk I majestat jej budynku, tak charakterystyczne dla portugalskiej ery baroku).
Wraz z Quinta das Cazas Novas, Quinta de Guimarães I dwójką innych posiadłości wznoszących się nad Douro, Quinta do Adro i Quinta das Tias, rodzina Cunha Coutinho oferuje las, oraz agrokulturalne dziedzictwo ponad 100 hektarów ziemi, z których to 24 przeznaczone są wyłącznie uprawie winorośli spod znaku Avesso.
Klimat/Gleba
Winogrona avesso uprawiane są w Santa Marinha do Zêzere w Baião, portugalskiej miejscowości mieszczącej się w dystrykcie Porto. Winorośl ta dorasta w klimacie śródziemnomorskim kontynentalnym, charakteryzującym się suchym, gorącym latem oraz łagodną deszczową zimą.
Szczep avesso rośnie na ziemi bogatej w granit.
2008
butelek rocznie
Portugalia
avesso
uprawy latorości winnej