Domaine Huguenot - o producencie wina

Topowa parcela Petit Crais położona w burgundzkiej apelacji Fixin spełnia wszelkie znamiona wyjątkowej winiarni w tym regionie. To tradycja, ekologia i najwyższa jakość!
Winnica
Domaine Huguenot to kolejne rodzinne, winiarskie przedsięwzięcie, które trwa już od pokoleń, w tym wypadku od dziesięciu. Na ponad 20 hektarach w Marsannay, Fixin i Gevrey produkują wysokojakościowe wina, od kilku lat z certyfikatem ekologiczności. Od 40 lat winnica jest też członkiem Konfederacji Niezależnych Winiarzy Francji, zrzeszającej stosunkowo niewielkie, niezależne od wielkich koncernów plantacje, wspierające się nie tylko na rynku, ale i pod kątem metod produkcyjnych.
Szczepy
Na 22 hektarach upraw w apelacjach Marsannay, Fixin i Gevrey powstają obecnie wina wyłącznie z dwóch klasycznych, burgundzkich szczepów - Pinot Noir i Chardonnay. Wszystkie trunki mają obecnie certyfikaty ekologiczności, a winne krzewy uprawiane są w zgodzie z naturą, sztuką winiarską oraz pasją.
Historia
Zaczęło się w 1789r. od zakupu działek w apelacji Marsannay (wówczas 5ha), dziesięć pokoleń wstecz. Szybszy rozwój i unowocześnienie winnicy to 1968r., kiedy to stery firmy przejęli Jean-Louis i Eliane. Kolejne lata przyniosły zwiększenie areału upraw dzięki zakupowi działek w Fixin (6 ha) i Gevrey (4 ha) oraz Marsannay (kolejne 7 ha). Od 2010r. wszystkie uprawy i wina, są ekologiczne. To był odważny krok, na który zdecydował się obecny właściciel winnicy, Philippe, ale okazał się strzałem w dziesiątkę. Wina zyskały nie tylko na jakości, ale i są wytwarzane w większej zgodzie z naturą, co od lat jest clue działalności tej winnicy.
Klimat / Gleba
Kamieniste, wapienno-gliniaste gleby Burgundii, choć pozornie mało gościnne, dla tutejszej winorośli stanowią idealne podłoże. Dobry drenaż wymaga od krzewów sięgania coraz bardziej w głąb ziemi, a owoce przez nie rodzone są skoncentrowane, esencjonalne i idealne do późniejszej winifikacji. Dodając do tego dość chłodny, umiarkowany klimat, ale dobre nasłonecznienie i roczną sumę opadów, a także staranną opiekę tutejszych winiarzy - nie ma się co dziwić, że trunki z tego regionu niemal zawsze zachwycają.
1789
butelek rocznie
Francja
Pinot Noir
uprawy latorości winnej