Folwark Pszczew - o producencie wina

Obiekt Enoturystyczny, powstały w odrestaurowanej zabudowie kompleksu pałacowo-parkowego dawnych Biskupów Poznańskich. Otoczony Pszczewskim parkiem krajobrazowym i wieloma jeziorami.
Winnica
Produkcja win w folwarku jest kontynuacją działań Biskupów Poznańskich na tym terenie, którzy uprawiali właśnie w tym miejscu pierwsze odmiany szczepów winnych.
W roku 2021 produkty pochodzące z Winnicy Folwarku Pszczew zostały odznaczone czapką „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Lubuskiego” co świadczy o ich wyjątkowej jakości i regionalnym pochodzeniu.
Szczepy
Na 5 ha winnych parceli zasadzone są takie odmiany jak: regent, cabernet, souvignier, solaris, johanitter i riesling
Historia
Przed wiekami właścicielami Folwarku byli poznańscy biskupi, którzy mieli tam swoją letnią rezydencję i to oni jako pierwsi sprowadzili winną latorośl na Ziemię Międzyrzecką w Lubuskiem. Obecni właściciele Folwarku Pszczew, Żaneta i Łukasz Robak wrócili do dawnych tradycji i założyli w 2014 roku winnicę.
Pierwsze krzewy winorośli zasadzono wzdłuż ściany jednego z dawnych budynków gospodarczych. A ponad 600 następnych na działce między budynkiem a stawem.
W 2015 roku powstała nowa winnica, tuż obok folwarku - na obszarze 5 ha, tuż obok Pszczewskiego Parku Krajobrazowego - zasadzonych zostało tysiące nowych krzewów winnych.
Klimat / Gleba

Wyróżnienia:

2014
butelek rocznie
Polska
Johanniter
uprawy latorości winnej