Chateau Sociando - o producencie wina
Sociando-Mallet posiada jedno z najwspanialszych żwirowych terroirów w Médoc, od XVII wieku. Położona w gminie Saint-Seurin-de-Cadourne, na północ od Pauillac, winnica wychodzi na ujście rzeki Gironde na zakolu rzeki. Ten terroir doskonale reguluje zaopatrzenie w wodę i umożliwia Cabernet Sauvignon bardzo dobre dojrzewanie, a Merlot nabiera głębi i złożoności. Ten terroir jest duszą Sociando. Nadaje winu złożoną strukturę, świeżość i elegancję.
Winnica
Château Sociando-Mallet znajduje się w gminie Saint-Seurin-de-Cadourne, dziesięć kilometrów na północ od Pauillac, w apelacji Haut-Médoc. Winnica wychodzi na ujście Gironde na zakolu rzeki. Teren ten dostarcza wina ze złożoną struktura, świeżością i elegancją. Położona na wschód od miejscowości Saint Seurin posiadłość rozciąga się na łącznej powierzchni ok 120 hektarów, z czego 83 to uprawy winorośli.
Szczepy
Odmiany winogron składają się w 42% z cabernet sauvignon, 54% merlot i 4% cabernet franc. Winorośl ma średnio 35 lat. Średnia gęstość winorośli wynosi 8333 winorośli na hektar.
Historia
Pierwsze wzmianki o Château Sociando-Mallet pojawiły się w dokumencie z marca 1633 r., wspominającym o urzędującym tu arystokracie pochodzenia baskijskiego o nazwisku Sociondo. Inny dokument z 1750 r., wspomina o winnicach należących do Demoiselle Anne de Sossiondo. Ze względu na różne błędy ortograficzne na przestrzeni lat „Sossiondo” stało się „Sociando”.
Jean Gautreau odkrył Sociando-Mallet w wiosce Saint-Seurin-de-Cadourne w 1969 roku przy poszukiwaniu winnicy do kupienia w imieniu belgijskiego klienta. Pomimo, że nieruchomość była w opłakanym stanie,.to była miłość od pierwszego wejrzenia. Terroir było doskonałe, a domena zapewniała wspaniały widok na ujście rzeki Gironde. Jean Gautreau natychmiast postanowił nabyć go dla siebie za 250 000 franków francuskich. W tym czasie rosło tam tylko 5 ha winorośli, budynki były w złym stanie i nie miały piwnicy z beczkami. Z pomocą poprzedniego pracownika zamku Jean Gautreau, przygotował całkiem dobry pierwszy rocznik i rewelacyjny kolejny rocznik. Jean Gautreau rozszerzał winnicę rok po roku, kupując winorośle od swoich sąsiadów. Odnowił też zabudowania folwarku, wybudował piwnicę z beczkami i sukcesywnie udoskonalał wybór szczepów winorośli, dopasowując je do każdej działki winnicy.
Dziś posiadłość obejmuje 83 hektary, na których rocznie produkuje się prawie 450 000 butelek Château Sociando-Mallet i drugiego wina Demoiselle de Sociando-Mallet. Jean Gautreau zmarł w październiku 2019 roku, pozostawiając posiadłość córce Sylvie. Sociando-Mallet było jej placem zabaw, gdy była małą dziewczynką. Preferuje metody uprawy winorośli blisko natury, idąc w ślady ojca, z tą samą miłością i szacunkiem do ziemi.
Klimat / Gleba
Terroir Sociando-Mallet składa się z żwiru nad głęboką warstwą gleby gliniasto-wapiennej. Terroir ten doskonale reguluje gospodarkę wodną i umożliwia winorośli cabernet sauvignon optymalne dojrzewanie, a winorośli merlot zdobycie głębi i złożoności. Ekspozycja na słońce jest optymalna, a klimat umiarkowany i wiejąca bryza zapewniają dobrą wentylację i zdrowie winorośli.
1969
butelek rocznie
Francja
merlot
uprawy latorości winnej