Chateau Bruilleau - o producencie wina
Nadine i Serge Bedichau to czwarte pokolenie, które uprawia 10 hektarów winorośli w sercu prestiżowej apelacji Pessac-Léognan. Tradycja, kunszt i ochrona środowiska to słowa kluczowe określające ich sposób pracy.
Winnica
Chateau Bruilleau to winnica garażowa z Pessac Leognan. Region poza miastem Bordeaux słynie z pagórkowatego krajobrazu, żwirowych gleb i ciepłego klimatu. Ta winnica jest prowadzona przez małżeństwo Nadine i Serge'a Bedicheau, a także ich syna. Dokładają starań, aby uprawiać ziemię w sposób zrównoważony. Nie stosują chemicznych herbicydów w swoich winnicach, a średni wiek winorośli przekracza 25 lat. W przypadku sémillon niektóre nasadzenia le Bruilleau przekraczają 70 lat. Château Le Bruilleau posiada certyfikat HVE od 2019 roku.
Dojrzewanie win czerwonych odbywa się w beczkach z dębu francuskiego przez 12 miesięcy. Natomiast niektóre białe wina są winifikowane i dojrzewają na osadzie drożdżowym w beczkach z dębu francuskiego (9 miesięcy).
Szczepy
Winnice zamku składają się z 5 parcel stanowiących w sumie 10,50 ha, z czego 7,50 ha obsadzone są przez merlot (52%) i cabernet sauvignon (48%), a 3 ha obsadzone są przez semillon (75%) i sauvignon blanc (25%).
Historia
Od 1984 r posiadłość zarządzana jest przez Nadine i Serge'a Bedicheau. To już czwarte pokolenie winiarzy w obrębie tego Chateua. I z pewnością nie ostatnie - gdyż w prace przy winach Bruilleau angażuje się także syn Nadine i Serge'a.
Klimat / Gleba
Parcele położone są na łagodnych zboczach, a gleby mają strukturę gliniasto-wapienną lub żwirową. Cabernet sauvignon sadzi się na żwirowych glebach, podczas gdy semillon, sauvignon blanc i merlot sadzi się na dominującej glebie gliniasto-wapiennej. Trawa jest uprawiana między rzędami dla zdrowia winnicy i różnorodności biologicznej. W bezpośrednim sąsiedztwie winnic rośnie setki metrów żywopłotów.
1984
butelek rocznie
Francja
merlot
uprawy latorości winnej