Machard de Gramont - o producencie wina

Winnica
Od prawie czterech dekad rodzina Machard de Gramont buduje swoją markę wśród burgundzkich winiarzy, z każdym kolejnym rocznikiem potwierdzając swoją mocną pozycję. 20 hektarów winorośli usytuowanych w regionach Côte de Nuits oraz Côte de Beaune, rozpostartych pomiędzy Chenôve i Puligny-Montrachet rodzi doskonałej klasy grona szczepu Pinot Noir, z których powstają niebanalne wina.
Szczepy
Jak na Burgundię oraz apelacje Côte de Beaune i Côte de Nuits przystało, kluczowym i właściwie jedynym szczepem uprawianym i winifikowanym w Domaine Machard de Gramont jest Pinot Noir. Wina z ich Pinota są treściwe, bogate, niebagatelne i powstają często z wiekowych, zwykle ponad trzydziestoletnich krzewów, choć plantacja obejmuje też o nasadzenia z początku XX wieku. Winnica produkuje również jedno wino białe ze szczepu Chardonnay.
Historia
Historia Domaine Machard de Gramont sięga 1983r., kiedy to Arnaud Machard de Gramont zakupił ziemię i założył winnice wraz z synami, Albanem i Alexisem. Dziś rodzina jest w posiadaniu kilku parceli z apelacją klasy 1er Cru w regionach Côte de Beaune i Côte de Nuits. Ciężką pracą, z dbałością o rodzinne i francuskie tradycje winiarskie, od prawie czterech dekad starają się produkować najwyższej klasy wina. Ich działania przyniosły doskonałe efekty, udało się m.in. odnowić nasadzenia zniszczone niegdyś przez filokserę, a także powojenne zaniedbania.
Klimat / Gleba
Większość plantacji w Domaine Machard de Gramont to uprawy na glebie kredowej, z dodatkiem gliny i wapieni. Dobry drenaż i nasiąkliwość sprawiają, że krzewy muszą się sporo natrudzić, by dotrzeć do wody i wydać grona o dobrze skoncentrowanym soku. Dość łagodny klimat Burgundii, stosunkowo dobre nasłonecznienie i łagodne nachylenie stoków sprzyjają uprawie winorośli.
1983
butelek rocznie
Francja
Pinot Noir
uprawy latorości winnej