Weingut Josef & Philipp Bründlmayer - o producencie wina

Winnica
Bründlmayer od trzech pokoleń uprawia wino w regionie Kremstal (dolina Dunaju). Rodzina prowadzi uprawy w sposób zrównoważony: bez wykorzystania chemii, natomiast wszystkie winogrona zbierane są ręcznie.
Szczepy
Na 25ha Bründlmayer (w ramach 70! Winnic) uprawia się tutaj de facto dwa szczepy Grüner Veltliner i Riesling. Linia klasyczna dojrzewa w stalowych zbiornikach, natomiast wina z pojedynczych winnic (Ried) w drewnianych beczkach. Wszystkie wina Philippa Bründlmayera są szczególnie wytrawne, co jest zbieżne z innymi winami z regionu Kremstal. Uzupełnieniem upraw są szczepy białe: Welschriesling, Weißburgunder (Pinot Blanc) oraz wykorzystywany w produkcji win czerwonych i różowych Zweigelt i Sankt Laurent.
Historia
Przygoda rodziny Bründlmayera rozpoczęła się dwa pokolenia wstecz - nestor rodu łączył pracę rolnik z pasją do wina. Ojciec (Josef) nazywał siebie winiarzem i jak mówi rodzinna legenda "produkował dużo dobrych win używając przy tym jeszcze więcej entuzjazmu". Od 2015r. twarzą przedsięwzięcia jest Philipp, który przejął rodzinny biznes w 2015r. i "wywrócił" go do góry nogami - zmieniając etykiety, wina, styl. Jak sam podkreśla nie zmienił zapału i miłości do wina, który współdzieli z ojcem do dzisiaj.
Klimat / Gleba
Uprawy prowadzone są tarasach z ekspozycją południową o umiarkowanym nachyleniu (6-8 stp.). Dominują gleby lessowe, które nadają winogronom świeżą nutę, natomiast wapienie zwiększają potencjał starzenia.
1990
butelek rocznie
Austria
Grüner Veltliner
uprawy latorości winnej