Chateau Angelus - o producencie wina

manufacturer-picture

Niecały kilometr od słynnej dzwonnicy Saint-Emilion, położonej na osławionym południowym podnóżu wzgórza, winnica Angelus jest dziełem życia ośmiu pokoleń rodziny Boüard de Laforest. W pierwszej w historii klasyfikacji win Saint-Emilion w 1954 roku Château Angélus otrzymało Grand Cru Classé.

Winnica

Winnica Château Angelus znajduje się w naturalnym amfiteatrze, nad którym górują trzy kościoły Saint-Emilion. W środku tego szczególnego miejsca dźwięki zostały wzmocnione, a dzwony anioła rozbrzmiewały rano, w południe i wieczorem. Wyznaczali rytm dnia pracy w winnicach i wioskach, wzywając mężczyzn i kobiety, aby przerwali pracę na kilka minut i pomodlili się. Wielki francuski malarz impresjonista, Jean-François Millet, uwiecznił ten moment modlitwy w swoim wspaniałym dziele „Anioł Pański”, które można teraz oglądać w paryskim Musée d’Orsay. Na etykiecie wina Château Angélus zawsze widniał dzwonek na jasnym tle, z biegiem lat dzwon stał się symbolem majątku i był przedstawiany w wielu różnych stylach. 

Względy techniczne, środowiskowe i estetyczne miały jednakową wagę przy projektowaniu nowoczesnej winnicy, która została wyposażona w najlepsze narzędzia do produkcji wina.

Budynek winnicy o powierzchni 4400 m², położony na terenie o powierzchni 3,3 hektara, jest w połowie podziemny i ma zielony dach. Nowe obiekty obejmują strefę odbioru zbiorów z laserową linią sortowania optycznego, pomieszczenie winifikacyjne, piwnicę do fermentacji jabłkowo-mlekowej oraz piwnicę beczkową. Piwnica winifikacyjna z 18 odwróconymi kadziami stożkowo-tronowymi jest wyposażona w system napełniania kadzi za pomocą podnośników i windy kadzi, co pozwala na 100% przepływ grawitacyjny. Urządzenia wytwarzające azot zapewniają stałą ochronę win i kontrolują poziom tlenu zarówno podczas procesu winifikacji, jak i starzenia. Panele fotowoltaiczne umożliwiają produkcję części energii elektrycznej potrzebnej do funkcjonowania tej nowej winnicy.

Szczepy

W winnicy uprawiane są 51% merlot, 47% cabernet franc i 2% cabernet sauvignon. Techniki winifikacji i dojrzewania wina są precyzyjnie dostosowywane do jego szczególnego stylu. Jest szczególnie cenione za czystość owocowych aromatów, aksamitne taniny i elegancki finisz.

Historia

Pierwsza butelka Carillon d’Angélus powstała w roczniku 1987. Przez lata nabrała marka własnej tożsamości, odzwierciedlając wysokie i rygorystyczne standardy. Aktualnie Angélus jest kierowany przez Stéphanie de Boüard-Rivoal, reprezentującą ósme pokolenie rodziny Boüard de Laforest. Po Catherine Sophie de Boüard de Laforest w 1800 r. i Eugénie Chatenet w 1900 r. Stéphanie de Boüard-Rivoal jest trzecią kobietą, która kieruje losami tej posiadłości, w której się urodziła i dorastała. Ma niemal fizyczny związek z Angelusem, żyjąc z ziemią i czerpiąc z niej odwagę i determinację, których potrzebuje, by trzymać się kursu. Daje jej siłę emocjonalną i duchową, a ona postrzega siebie jako integralną część tej ekosystemowej całości. W pełni mierzy wagę powierzonych jej w 2012 roku obowiązków i odpowiedzialności z tym związanej. Stara się pokazać, jak wyznaje wartości założycielskie, które kierowały i wspierały tę rodzinę od samego początku historii łączącej ją z tym majątkiem: uczciwość, pracowitość, pokorę i poczucie obowiązku.

Klimat / Gleba

Na południowym zboczu Saint-Emilion znajdują gleby gliniano - wapienne, a w górnej części glina, piasek i wapień w miarę opadania zbocza. Gęstość uprawy od 6500 do 8500 winorośli na hektar, w zależności od właściwości gleby.

rok założenia
1987
spec-icon
60 000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Francja
spec-icon
wiodący szczep
merlot
spec-icon
27 ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Chateau Angelus - Carillon...
  • Merlot
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 85% merlot i 15% cabernet franc Apelacja: Saint-Emilion
749,99 zł