Kofejto Pince BIO - o producencie wina

Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic.
Winnica
Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować.
Szczepy
Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah.
Historia
Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.
Klimat / Gleba
Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló.
2002
butelek rocznie
Węgry
Juhfark
uprawy latorości winnej