Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Zestaw win do degustacji z sommelierem z Węgier
Zestaw win Petreny do degustacji w języku angielskim
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne...
Piwnica Kőfejtő i jej maleńka, jednohektarowa posiadłość znajdują się w Séd-dűlő u podnóży wygasłego wulkanu Somló. Jej właściciel, Péter Tóth, zasadził winnice w latach 2004-2008 (kluczowe szczepy tego małego, ale niezwykłego mikro-regionu Węgier: juhfark, olaszrizling, furmint i hárslevelű) i sam je uprawia z pomocą swojej rodziny. Winnice Kőfejtő leżą blisko dawnego kamieniołomu, na zachodnim zboczu góry Somló, którego struktura glebowa to szczególnie jednorodny strumień lawy bazaltowej. Owoce tu zbierane dają wyjątkowo słone i mineralne wina nawet jak na Somló, które Peti butelkuje teraz rok po roku w wyraźnie rozpoznawalnym stylu. Nowe nasadzenia dla juhfarka i odmian ciemnych znajdują się na wzgórzu. Péter stawia na ekologiczną uprawę winorośli i techniki produkcji bliskie naturalistom. Młody winiarz jest charakterystyczną osobowością Somló, a jego piwnica jest popularnym i łatwo dostępnym miejscem turystycznym.
Winnica biodynamiczna.
Kupaż najważniejszych dla tego niezwykłego mikroregionu szczepów jest jak bilet wstępu do Somlo! Péter Tóth zaprasza! W winie występują: juhfark, olaszrizling, furmint i harslevelu. Tworzą one ładnie otwarty, ciepły i przyjazny bukiet. To kompozycja dojrzałych owoców, takich jak jabłka, pigwy i gruszki, wzbogacona o intrygujące nuty dymu i kredowego pyłu....
Ekologicznie uprawiane grona, fermentowane na drożdżach rdzennych, trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Złocista barwa zdradza pewien poziom utlenienia, charakterystyczny dla stylistyki win naturalnych. Treściwy Furmint czaruje zapachami jabłek odmian szlachetnych, takich jak koksa i reneta, oraz wyważonym tłem...
Selekcja gron z różnych parcel na zachodnim zboczu Somlo. Suknia zwiewna, w kolorze jasno-platynowym. Bukiet złożony, ewoluujący. A z czasem będzie jeszcze bardziej się rozwijał. Dzieje się tu co najmniej tyle jak w winie czerwonym! Są wyczuwalne orzechy i klarowane masło, dalej zioła i owoce, z wyraźną morelą i maliną, nawet niuans wiejskiego sadu....
Juhfark to sławna odmiana endemiczna z Somlo. Trudna w uprawie, niełatwa w degustacji, a jednak jest legendą nie od dziś. Najlepiej wyraża ascetyczne piękno bazaltowego siedliska wygasłego wulkanu. Ma też wieloletni potencjał dojrzewania w butelce. Péter Tóth uprawia Juhfarka ekologicznie od ponad dekady. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach z...
Naturalne wino trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Czytelny element utlenienia w barwie i zapachu, wino jest nieco mętne. Widać naturalną technikę i brak filtracji. Skoncentrowane zapachy kwiatowe i miodowe, typowe dla odmiany, wzbogaca mineralny akcent. Cytrusy na dalszym planie. Pewien ciężar słodyczy w zapachu...
Czerwone Somlo to doprawdy ciekawostka i eksperyment. I to na dodatek w ręku winiarza eksperymentującego z ekologią i naturalizmem. Merlot uprawiany ekologicznie na zboczach wulkanu Somlo, Syrah i Cabernet z winnicy na wzgórzu Ság. Apetyczne aromaty leśnych jagód i domowej konfitury. Jest rześkość i soczystość owocu, w tle krzemienne echo i skórzana...