Fekete Pince Somlo - o producencie wina

To jeden z najmniejszych producentów z najmniejszego regionu winiarskiego w naszej ofercie, czyli Somló. I to tyle, jeżeli chodzi o minimalizm - tutejsze wulkaniczne, bazaltowe terroir wpływa na wielkość win Fekete Pince. Flagowym szczepem jest tu Harslevelu.
Winnica
Ze względu na wulkaniczne podłoże charakteryzują się one wysoką mineralnością i kwasowością. Większość win jest poddawane długiemu procesu dojrzewania - min. 10 miesięcy w beczce i 2 lata w stalowych tankach.
Szczepy
W Somló uprawia się właściwie wyłącznie białe szczepy, pośród których dominują Juhfark (znak rozpoznawczy Somló), Olaszrizling i Furmint. Nie inaczej jest w Fekete Pince, które do wspomnianej palety dokłada również Harslevelu i Chardonnay.
Historia
Region winiarski Somló mimo swoich mikroskopijnych rozmiarów ma za sobą długą i świetną historię. Na przełomie XX i XXI wieku streszcza się ona w jednym nazwisku: Bela Fekete. Opiekun góry Somló, znawca tutejszych gleb i szczepów, największy autorytet wśród nielicznych, lokalnych producentów. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia pracował w swojej winnicy u stóp góry Somló. Udoskonalał techniki winifikacji niełatwych, lecz długowiecznych i niezwykłych win białych, aż do jesieni 2014 roku, kiedy z racji zaawansowanego wieku sprzedał Fekete Pince swoim uczniom i przyjaciołom. Akos Dolle, Gyorgy Emmert i Gabor Riesz starają się kontynuować pracę i filozofię swojego mistrza.
Klimat / Gleba
Na klimat Somló mają wpływ zróżnicowane ukształtowanie terenu i pobliska rzeka Marcal. Dominuje klimat umiarkowany, z wczesną wiosną i gorącym latem, przechodzącym w długą, słoneczną jesień. Wilgotność jest niska dzięki stałej bryzie, więc wiele winnic może pracować w sposób organiczny. Takie są też plany regionu, aby nazwa apelacji ta stała się całkowicie organiczna.
1985
butelek rocznie
Węgry
Juhfark
uprawy latorości winnej