Winnica Yealands - o producencie wina

Winnica Yealands - winnica produkuje autentyczne i intensywne wina, które odzwierciedlają ich wyjątkowe pochodzenie. Marlborough to jeden z najlepszych regionów winiarskich świata.
Winnica Yealands to jedna z najciekawszych plantacji w nowozelandzkim regionie Marlborough. Największa prywatna winnica w tym regionie, najbardziej wysunięta na północ, smagana wiatrem, ale jednak dumnie trwająca i eksperymentująca z ekologicznymi metodami upraw, dzięki czemu ich wina posiadają certyfikat Toitū carbonzero - niemal zerowy ślad węglowy! - od samego początku działalności.
Są inspiracją dla wielu mniejszych i większych winiarzy, powoli pnąc się w górę po drabinie światowego winiarstwa.
Szczepy
Kluczowymi szczepami w winnicy Yealands są Sauvignon Blanc (70% nasadzeń) oraz tandem Pinot Noir / Pinot Gris (kolejne 22% upraw). Uzupełnienie upraw obejmuje Chardonnay, i Gruner Veltliner, a także Riesling, Gewurztraminer, Merlot, Syrah i Tempranillo. Wszystkie uprawy są prowadzone w sposób ekologiczny i zrównoważony, by jak najmniej ingerować w naturę. Między rzędami krzewów sadzi się specjalne kwiaty i trawy, ogranicza się nawozy sztuczne a na dachach winnicy montuje panele słoneczne.
Historia
Historia winnicy Yealands sięga 2008r., kiedy to puste, pasterskie rejony zaczęto przekształcać w pełnoprawną, nowoczesną winnicę. To był odważny krok, zważając na niezbyt gościnną pogodę panującą na północnym krańcu Południowej Nowej Zelandii - silny wiatr teoretycznie nie powinien sprzyjać uprawie winorośli. Stało się jednak inaczej, właściciele (w tym Peter Yealands) postawili na swoim, od samego promując ekologię.
Klimat / Gleba
W dalekiej Awatere Valley, gdzie umiejscowiona jest Yealands Estate jest wietrznie i dość sucho. Bliskość oceanu i obecność bryzy morskiej sprawiają, że wytwarzane tu wina cechują się sporą mineralnością. Chłodny klimat kontrastuje tu z dość żyznymi glebami (wcześniej były tu pastwiska), dzięki czemu winorośl ma tu dobre warunki do wzrostu, choć ze względu na niskie temperatury, nie każda odmiana się przyjmuje.
2008
butelek rocznie
Nowa Zelandia
Sauvignon Blanc
uprawy latorości winnej