Weingut Sattlerhof - o producencie wina
Winiarnia Sattlerhof jest jedną z wiodących winnic o międzynarodowej renomie w Południowej Styrii. Nazwa Sattlerhof to obietnica. To najwyższa jakość i wyjątkowa przyjemność. Tym, co tchnie życie w nazwę, jest to, co się za nią kryje: rodzina i dwaj bracia - Willi i Hannes Sattler - którzy nadają różnym firmom w Sattlerhof ich szczególny charakter.
Winnica
Winnica położona jest na stromych zboczach na południe od Gamlitz w Styrii. Od 2013 roku może poszczycić się certyfikatem uprawy biodynamicznej. To tutaj powstają jedne z najlepszych i najbardziej ekscytujących Sauvignon Blanc w Europie!
Szczepy
Uprawa obejmuje ok 40 ha winorośli. Sauvignon blanc to główna odmiana. Ale uprawiane są również: pinot blanc, muskateller, pinot gris, pinot noir,
Historia
W wieku 18 lat, w 1977 r. Willi Sattler przejął ówczesne 3-hektarowe gospodarstwo Hof. Od tego czasu zamiłowanie do natury i wina, połączone ze wsparciem żony, pomogły uczynić tę firmę tym, czym jest dzisiaj: biodymaniczną farmą odnoszącą międzynarodowe sukcesy. Obecnie Willi może poszczycić się 45-letnim doświadczeniem w uprawie winorośli.
Hannes Sattler jest szefem hotelu i restauracji działającej przy winiarni Sattlerhof - miejsca, które uzupełniają winnicę – czyniąc ją jedną z najlepszych punktów na trasie zwiedzania kultury styryjskiej.
Młodsze pokolenie w coraz większym stopniu kształtuje charakter funkcjonowania w Sattlerhof. Tradycja i innowacja łączą się ze świeżym powiewem młodości – dla pomyślnej przyszłości rodzinnego biznesu.
Syn Andreas ma tytuł licencjata z enologii i jest odpowiedzialny za piwnicę od 2014 roku. Syn Alexander ukończył studia z zakresu administracji biznesowej i pracuje w firmie od 2018 roku. Córka Michaela studiowała sztukę i zaprojektowała kilka etykiet na wina. Najmłodszy syn, Lukas, również ma wykształcenie graficzne i wnosi wiele kreatywnych pomysłów.
Anna i Markus, dzieci Hannesa Sattlera, ukończyli szkolenie w Hotel Management School w Bad Gleichenberg. Anna odpowiada za obsługę i hotel Sattlerhof.
Klimat/Gleba
Krystaliczna skała kwarcowa i wapienna rafa bogata w skamieniałości tworzą ekscytujące podłoże dla winorośli, z których potem powstają wspaniałe wina. Ostrożne przycinanie i ręczna selekcja w małych skrzynkach, transport chłodniczy i delikatne prasowanie są podstawą codziennej pracy i wysokiej jakości. Uprawiane są głównie bardzo strome, małe i wymagające winnice. Główne parcele to cztery absolutnie najlepsze lokalizacje: Kranachberg, Sernauberg, Kapellenweingarten i Monopol Pfarrweingarten.
Winnice podlegają wpływowi ciepłego i wilgotnego klimatu adriatyckiego z południa i kontynentalno-panońskimi wpływami klimatycznymi z północy. Ta mieszanka jest przyczyną trudnych warunków pogodowych, dużych opadów deszczu, ryzyka gradu i innych ekstremalnych warunków pogodowych.
1977
butelek rocznie
Austria
sauvignon blanc
uprawy latorości winnej