Sattlerhof - Eichberg Muskateller 2021,2022 BIO
Sattlerhof - Eichberg Muskateller 2021,2022 BIO

Sattlerhof - Eichberg Muskateller 2021,2022 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Styria (Steiermark)
Szczep
Muscat
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

89,99 zł

Opis

Wytrawny organiczny muscat z południowej Styrii, o aromatycznej czystości i zaskakującej kwasowości.  W aromacie trawa cytrynowa i werbena, karambola, kolendra. W smaku wyraziste, cytrusowo wytrawne i cierpkie. Eichberg Muskateller jest świetny jako aperitiff, ale także do dań kuchni azjatyckiej, do dań ziołowych i lekko pikantnych.

Eichberg Muskateller pij teraz, ale możesz odłożyć na kilka lat (nawet do 2027 roku!) i spróbować, kiedy wino dojrzeje w butelce.

Winogrona są zbierane ręcznie do małych skrzynek. Wino fermentuje spontanicznie w stalowych zbiornikach i dojrzewa na drobnym osadzie przez 4-5 miesięcy.

Winogrona do tego wina rosły na parceli Eichberg, na wysokości 450-550 metrów nad poziomem morza. Gleba jest tam kamienista, żwirowa. Wina z winogron z Eichberg prezentują się jako alpejskie, napięte, zielne i mineralne.

Winiarnia Sattlerhof jest jedną z wiodących winnic o międzynarodowej renomie, posiadającą parcele w Południowej Styrii.

cukier resztkowy 1,1 g/l

kwasowość 7,4 g/l

Wino organiczne, wegańskie.

Wyróżnienia: 

Falstaff: 92 punkty

Wino w ocenie specjalistów:

Sattlerhof to reprezentant Austrii, a jego Eichberg Muskateller 2021 to mój osobisty faworyt. Rozumiem, że 81 zł piechotą nie chodzi, lecz kupiłbym sobie kilka butelek, by je otwierać po jednej co roku i przekonać się, jak będą ewoluowały te uwodzicielskie zioła. Oryginalne, kuszące, wspaniałe”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Weingut Sattlerhof

Winiarnia Sattlerhof jest jedną z wiodących winnic o międzynarodowej renomie w Południowej Styrii. Nazwa Sattlerhof to obietnica. To najwyższa jakość i wyjątkowa przyjemność. Tym, co tchnie życie w nazwę, jest to, co się za nią kryje: rodzina i dwaj bracia - Willi i Hannes Sattler - którzy nadają różnym firmom w Sattlerhof ich szczególny charakter.

Winnica

Winnica położona jest na stromych zboczach na południe od Gamlitz w Styrii. Od 2013 roku może poszczycić się certyfikatem uprawy biodynamicznej. To tutaj powstają jedne z najlepszych i najbardziej ekscytujących Sauvignon Blanc w Europie!

Szczepy

Uprawa obejmuje ok 40 ha winorośli. Sauvignon blanc to główna odmiana. Ale uprawiane są również: pinot blanc, muskateller, pinot gris, pinot noir, 

Historia

W wieku 18 lat, w 1977 r. Willi Sattler przejął ówczesne 3-hektarowe gospodarstwo Hof. Od tego czasu zamiłowanie do natury i wina, połączone ze wsparciem żony, pomogły uczynić tę firmę tym, czym jest dzisiaj: biodymaniczną farmą odnoszącą międzynarodowe sukcesy. Obecnie Willi może poszczycić się 45-letnim doświadczeniem w uprawie winorośli.

Hannes Sattler jest szefem hotelu i restauracji działającej przy winiarni Sattlerhof - miejsca, które uzupełniają winnicę – czyniąc ją jedną z najlepszych punktów na trasie zwiedzania kultury styryjskiej.

Młodsze pokolenie w coraz większym stopniu kształtuje charakter funkcjonowania w Sattlerhof.  Tradycja i innowacja łączą się ze świeżym powiewem młodości – dla pomyślnej przyszłości rodzinnego biznesu.

Syn Andreas ma tytuł licencjata z enologii i jest odpowiedzialny za piwnicę od 2014 roku. Syn Alexander ukończył studia z zakresu administracji biznesowej i pracuje w firmie od 2018 roku. Córka Michaela studiowała sztukę i zaprojektowała kilka etykiet na wina. Najmłodszy syn, Lukas, również ma wykształcenie graficzne i wnosi wiele kreatywnych pomysłów.

Anna i Markus, dzieci Hannesa Sattlera, ukończyli szkolenie w Hotel Management School w Bad Gleichenberg. Anna odpowiada za obsługę i hotel Sattlerhof. 

Klimat/Gleba

Krystaliczna skała kwarcowa i wapienna rafa bogata w skamieniałości tworzą ekscytujące podłoże dla winorośli, z których potem powstają wspaniałe wina. Ostrożne przycinanie i ręczna selekcja w małych skrzynkach, transport chłodniczy i delikatne prasowanie są podstawą codziennej pracy i wysokiej jakości. Uprawiane są głównie bardzo strome, małe i wymagające winnice. Główne parcele to cztery absolutnie najlepsze lokalizacje: Kranachberg, Sernauberg, Kapellenweingarten i Monopol Pfarrweingarten.

Winnice podlegają wpływowi ciepłego i wilgotnego klimatu adriatyckiego z południa i kontynentalno-panońskimi wpływami klimatycznymi z północy. Ta mieszanka jest przyczyną trudnych warunków pogodowych, dużych opadów deszczu, ryzyka gradu i innych ekstremalnych warunków pogodowych.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również