Wytrawny organiczny muscat z południowej Styrii, o aromatycznej czystości i zaskakującej kwasowości. W aromacie trawa cytrynowa i werbena, karambola, kolendra. W smaku wyraziste, cytrusowo wytrawne i cierpkie. Eichberg Muskateller jest świetny jako aperitiff, ale także do dań kuchni azjatyckiej, do dań ziołowych i lekko pikantnych.
Eichberg Muskateller pij teraz, ale możesz odłożyć na kilka lat (nawet do 2027 roku!) i spróbować, kiedy wino dojrzeje w butelce.
Winogrona są zbierane ręcznie do małych skrzynek. Wino fermentuje spontanicznie w stalowych zbiornikach i dojrzewa na drobnym osadzie przez 4-5 miesięcy.
Winogrona do tego wina rosły na parceli Eichberg, na wysokości 450-550 metrów nad poziomem morza. Gleba jest tam kamienista, żwirowa. Wina z winogron z Eichberg prezentują się jako alpejskie, napięte, zielne i mineralne.
Winiarnia Sattlerhof jest jedną z wiodących winnic o międzynarodowej renomie, posiadającą parcele w Południowej Styrii.
cukier resztkowy 1,1 g/l
kwasowość 7,4 g/l
Wino organiczne, wegańskie.
Wyróżnienia:
Falstaff: 92 punkty
Wino w ocenie specjalistów:
“Sattlerhof to reprezentant Austrii, a jego Eichberg Muskateller 2021 to mój osobisty faworyt. Rozumiem, że 81 zł piechotą nie chodzi, lecz kupiłbym sobie kilka butelek, by je otwierać po jednej co roku i przekonać się, jak będą ewoluowały te uwodzicielskie zioła. Oryginalne, kuszące, wspaniałe”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus