Dry Creek Vineyard - o producencie wina

To jedna z ostatnich prawdziwie prywatnych, rodzinnych, kultowych winnic hrabstwa Sonoma, które konsekwentnie produkują bardzo wysoko oceniane wina. Założona przez Davida S. Stare winiarnia Dry Creek Valley to typowy przykład zrealizowania „amerykańskiego snu”.
Winnica
Po ukończeniu studiów i pobycie w Niemczech oraz we Francji, David postanowił zając się winiarstwem i na początku lat 70-tych ubiegłego wieku przeprowadził się z Bostonu do Kalifornii. Na miejscu zakupił opuszczony sad owocowy i w 1972 roku założył pierwszą od czasów prohibicji winiarnię w dolinie.
Szczepy
Słabość do francuskich win przełożyła się na odmiany uprawiane w posiadłości. David szczególną miłością darzył Sauvignon Blanc, z którego po dziś dzień słynie winiarnia. Oprócz tego na winnicach znajdziemy Chardonnay, Chenin Blanc, ale też Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlota, Malbeca, Petit Verdot. Nie brakuje również popularnego w Kalifornii Zinfandela.
Historia
David był jednym z prekursorów odrodzenia winnic w Dry Creek Valley i korzystając z takiego startu jego sława szybko rosła. Już w 1975r. jego wino było podawane na przyjęciu wydanym w Białym Domu dla zagranicznych dyplomatów przez prezydenta Forda. Dodatkowo w 1983r. David jako pierwszy winiarz zabutelkował wina pod nowopowstałą apelacją Dry Creek Valley AVA. Cztery lata później do ojca dołączyła Kim Stare Wallace, która choć początkowo nie chciała mieć nic wspólnego z winiarstwem, w końcu zdecydowała się porzucić branżę modową i po dziś dzień zarządza posiadłością. Od 2014r. winnice są prowadzone w zrównoważony sposób.
Klimat / Gleba
Dry Creek Valley leży na północy regionu Sonoma (obok Napy drugiego najbardziej znanego regionu winiarskiego Kalifornii). Kalifornia jest stanem gorącym i suchym, ale wytchnienie dla winorośli przynosi chłodny prąd morski, który sprzyja powstawaniu mgieł, dającym przynajmniej częściową osłonę winnicom oraz zimne powietrze spływające do doliny w ciągu nocy. Na stokach znajdziemy skalistą glebę z dużą zawartością żelaza, dno doliny zajmują zaś cięższe gleby aluwialne.
1972
butelek rocznie
USA
Zinfandel (Primitivo)
uprawy latorości winnej