O producencie

Dry Creek Vineyard
Winnica
Założona przez Davida S. Stare winiarnia Dry Creek Valley to typowy przykład zrealizowania „amerykańskiego snu”. Po ukończeniu studiów i pobycie w Niemczech oraz we Francji, postanowił on zając się winiarstwem i na początku lat 70-tych ubiegłego wieku przeprowadził się z Bostonu do Kalifornii. Na miejscu zakupił opuszczony sad owocowy i w 1972 roku założył pierwszą od czasów prohibicji winiarnię w dolinie.
Szczepy
Słabość do francuskich win przełożyła się na odmiany uprawiane w posiadłości. David szczególną miłością darzył Sauvignon Blanc, z którego po dziś dzień słynie winiarnia. Oprócz tego na winnicach znajdziemy Chardonnay, Chenin Blanc, ale też Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlota, Malbeca, Petit Verdot. Nie brakuje również popularnego w Kalifornii Zinfandela.
Historia
David był jednym z prekursorów odrodzenia winnic w Dry Creek Valley i korzystając z takiego startu jego sława szybko rosła. Już w 1975r. jego wino było podawane na przyjęciu wydanym w Białym Domu dla zagranicznych dyplomatów przez prezydenta Forda. Dodatkowo w 1983r. David jako pierwszy winiarz zabutelkował wina pod nowopowstałą apelacją Dry Creek Valley AVA. Cztery lata później do ojca dołączyła Kim Stare Wallace, która choć początkowo nie chciała mieć nic wspólnego z winiarstwem, w końcu zdecydowała się porzucić branżę modową i po dziś dzień zarządza posiadłością. Od 2014r. winnice są prowadzone w zrównoważony sposób.
Klimat / Gleba
Dry Creek Valley leży na północy regionu Sonoma (obok Napy drugiego najbardziej znanego regionu winiarskiego Kalifornii). Kalifornia jest stanem gorącym i suchym, ale wytchnienie dla winorośli przynosi chłodny prąd morski, który sprzyja powstawaniu mgieł, dającym przynajmniej częściową osłonę winnicom oraz zimne powietrze spływające do doliny w ciągu nocy. Na stokach znajdziemy skalistą glebę z dużą zawartością żelaza, dno doliny zajmują zaś cięższe gleby aluwialne.
1972
butelek rocznie
USA
Zinfandel (Primitivo)
uprawy latorości winnej