Chateau Giscours - o producencie wina

manufacturer-picture

Château Giscours to winnica ze znakomitą reputacją, otrzymała 3 Grand Cru Classé w 1855 roku. Château Giscours produkuje wina czerwone i różowe z apelacji Margaux. Odmiany winogron produkowane w winnicach tej posiadłości to głównie Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot.

Winnica

Château Giscours znajduje się w francuskim regionie Bordeaux. Ta posiadłość znajduje się około 25 minut od Bordeaux wzdłuż mitycznej „Route des Châteaux” w Médoc. Historia Château Giscours sięga 1330 roku, jak wynika z pisemnych wzmianek o posiadłości. 

Szczepy

W winnicy uprawiane są szczepy: 55 % Cabernet Sauvignon 39 % Merlot 6 % petit Verdot. Winogrona sortowanie są ręczne i optyczne. Następnie trafiają do zbiorników betonowych i ze stali nierdzewnej. Maceracja trwa 35 dni w temperaturze 28°C, następnie wina dojrzewają 17 miesięcy w beczkach dębowych.

Historia

Pierre de Lhomme to bogaty sukiennik i założyciel winnicy. Skupił się na powiększeniu winnicy i rozpoczął proces obsadzania dzikiej ziemi winoroślą (działał w latach 1552 do 1571). W latach 1847 do 1875 winnicą zarządzał Jean-Pierre Pescatore i jego spadkobiercy. Ten wyrafinowany koneser nadał posiadłości dobrą reputację, zwiększając inwestycje w celu podniesienia jakości swoich win. W latach 1875 do 1890 Edouard Cruse zmodernizował cały majątek, stworzył park wokół zamku i zbudował wzorcowe gospodarstwo: Suzanne Farm. Park Giscours został stworzony przez Eugène'a Buhlera - znanego pejzażystę, który kształcił się w Ecole Royale d’Horticulture w Wersalu. W latach 1952 do 1995 Nicolas Tari i jego spadkobiercy podniósł Giscours po drugiej wojnie światowej i zreorganizował 300 hektarów majątku. W 1973 r. w Giscours zorganizowana została inauguracja fabryki Ford Blanquefort z udziałem Henry'ego Forda II. Z tej okazji na farmie Suzanne zbudowano gigantyczny grill, który jest nadal używany. W 1992 r. po raz pierwszy pojawia się trzecie wino rodziny Giscourów, pochodzące z historycznych działek Haut-Médoc. Od 1995 roku Eric Albada Jelgersma przebudował winnicę i odnowił budynki winnicy. Jego dzieci Dennis, Derk i Valérie prowadzą Giscours do dziś.

Klimat / Gleba

Winnice rosną na żwirze z głębokiej Garonny. 

rok założenia
1552
spec-icon
300 000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Francja
spec-icon
wiodący szczep
cabernet sauvignon
spec-icon
95 ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Chateau Giscours 2018...
  • Cabernet Sauvignon
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 55% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 6% Petit Verdot Apelacja: Margaux
479,99 zł