Chateau Branaire-Ducru - o producencie wina
Stonowana architektura Château Branaire-Ducru, jego elegancka symetria i precyzyjnie przemyślany układ, stanowią trafną ilustrację win, które powstają w jego winnicach. Winogrona są tu zbierane w ściśle określonym czasie, najbardziej optymalnym dla konkretnej odmiany. Każda kiść jest zbierana ręcznie i sortowana na stole, aby mieć pewność, że przechowywane są tylko najdoskonalsze i najzdrowsze owoce.
Winnica
Château Branaire-Ducru znajduje się w samym sercu Medoc w obszarze apelacji Saint-Julien. Winnica składa się z około piętnastu różnych mikro-terroir i obejmuje 60 hektarów, które leżą ze wschodu na zachód w południowej części obszaru apelacji. Winorośl rośnie w mieszance żwiru i otoczaków, naniesionych tam przez rzekę Garonne w okresie czwartorzędu. Château jest jednym z nielicznych w rejonie Medoc, w którym nadal można mieszkać przez cały rok. Rodzina Maroteaux mieszka tam i jest świadkiem wszystkich czterech sezonów cyklu wzrostu winorośli.
Szczepy
Cabernet Sauvignon stanowi 65%, czyli zdecydowaną większość winorośli. Jest to naprawdę gwiazdorska odmiana, która wnosi wiele warstw, strukturę i doskonałe ciało na podniebieniu, pozostając jednocześnie odmianą świeżą i owocową z intensywną gamą aromatów. 28% winorośli to Merlot, który jest dobrą odmianą towarzyszącą - sprawia, że wina są okrągłe i elastyczne. 3% uprawianych winorośli to Cabernet Franc. I wreszcie 4% stanowi Petit Verdot - charakterystyczna odmiana Medoc, która dodaje pikantnych nut do najlepszych mieszanek.
Wino dojrzewa w dębowych beczkach, w których dojrzewa przez co najmniej osiemnaście miesięcy. Beczki wykonane są z drewna wyselekcjonowanego w najlepszych francuskich lasach. Zbiory są w pełni butelkowane w Château.
Historia
Historia tej posiadłości sięga roku 1680, kiedy to Jean-Baptiste Braneyre dostrzegł niezwykły potencjał tego kamiennego terroir i kupił cenny kawałek posiadłości Beychevelle. Jego potomkowie - rodzina Du Luc - zbudowali neoklasycystyczny zamek w 1824 roku. Oficjalna klasyfikacja Medoc Grands Crus Classés została ustalona podczas Wystawy Światowej w Paryżu w 1855 roku na prośbę cesarza Napoleona III.
W 1988 Château Branaire-Ducru zostało zakupione przez rodzinę Patricka Maroteaux, którzy dostrzegł niezrealizowany potencjał tej posiadłości i postanowili napisać nowy rozdział w jej historii. Rozpoczęli pogłębioną renowację, obejmując wszystkie elementy, które przyczyniają się do produkcji wspaniałego wina: winorośl, kadzie i piwnice, a także sam zamek, który jest najbardziej widoczną reprezentacją posiadłości.
Patrick Maroteaux został także ambasadorem Bordeaux i Branaire-Ducru, przewodnicząc Union des Grands Crus de Bordeaux w latach 2000-2008 oraz apelacji Saint-Julien w latach 2004-2017. François-Xavier Maroteaux przejął zarządzanie majątkiem w 2017 roku.
Klimat / Gleba
Średni wiek winorośli wynosi 35 lat. Rosną w czwartorzędowych aluwiach krzemionkowych i żwirowych, co czyni ten teren jednym z najcieplejszych w regionie. W rezultacie winogrona Cabernet Sauvignon osiągają tutaj idealną dojrzałość fenolową, podczas gdy Merlot kwitnie na podłożu glinianym.
1855
butelek rocznie
Francja
cabernet sauvignon
uprawy latorości winnej