Van Ardi - o producencie wina

Winnica
Van Ardi to rodzinne, butikowe przedsięwzięcie, zlokalizowane ok. 50 km od Erywania, u stóp wulkanu Aragac, w regionie winiarskim Ashtarak. Powstała z pasji, miłości do wina i chęci podejmowania nowych wyzwań. Jak się okazało, decyzja o założeniu winnicy była celnym strzałem, bo dziś, choć małych rozmiarów, Van Ardi cieszy się rosnącą rozpoznawalnością na arenie międzynarodowej, szczególnie w USA i Europie.
Szczepy
Na parcelach winnicy Van Ardi dominują lokalne odmiany winorośli właściwej, przede wszystkim: Haghtanak, Kangun, Kakhet, i Areni. Ciekawostka jest, że niemal 30% upraw zajmuje rzadko spotykany w tych stronach Syrah. Jego obecność jest wynikiem fascynacji właściciela winiarstwem amerykańskim. Dwie dekady spędził on w Kalifornii, gdzie kształcił się między innymi w zakresie enologii.
Historia
Winnica Van Ardi zostala założona w 2005r., choć jej właściciel, Varuzhanie Mouradia przygotowania rozpoczął o wiele wcześniej. Zaczęło się od hobby, kolejnym krokiem był wyjazd niegdyś finansisty do Kalifornii i ukończenie tamtejszych studiów enologicznych, podróże do Francji, poznawanie nowoczesnych technologii produkcji wina. Varuzhan powrócił do Armenii, do regionu Ashtarak, który uznawany jest za winiarską stolicę Armenii. Nazwa winnicy nawiązuję do historycznej stolicy tego kraju (Van, obecnie część Turcji) - Van Ardi - "Słońce Van".
Klimat / Gleba
Plantacja wznosi się na lekko nachylonych wzgórzach, o południowo-wschodniej wystawie. Krzewy winorośli nasadzono na obecnych tu skałach wulkanicznych, kamienistych glebach z dobrym drenażem, przeplatanych mniej przepuszczalnymi glinami. Podłoże jest jednak bogate w tufy i minerały. Całość położona jest na wysokości ok. 1000 m.n.p.m., co sprawia, że dzienna amplituda temperatur bywa tu dość spora. Winne krzewy muszą się napracować, by wydać na świat dobrej jakości owoce.
2005
butelek rocznie
Armenia
Syrah
uprawy latorości winnej