Szepsy Pince - o producencie wina

Nasza rodzina produkuje wina w Tokaju od XVI wieku, kiedy to również rozpoczęła się produkcja wina aszú, więc historia i życie rodziny Szepsy są nierozłączne. Dzisiejsze pokolenia są dumne z dokonań swoich poprzedników, które również zachęcają je do tego, by stać się godnymi kontynuatorami tego zadania. Naszym celem jest bezkompromisowa produkcja winogron najlepszej jakości w naszych winnicach. Dlatego wybraliśmy wysoko położone, kamieniste, stromo nachylone ekspozycje ze starymi winoroślami - średni wiek: ponad 40 lat.
Winnica Szepsy ma obecnie 52 hektary uprawianych winnic w 22 lokalizacjach w 6 osadach, z winiarnią w Mád.
Wulkaniczna gleba naszych winnic jest głównie bogata w zeolit, kwarc i minerały ilaste, zwietrzały wulkaniczny tuf ryolitowy, który zmineralizował się w źródłach ciepła, stał się jeszcze bardziej porowaty, korzenie mogą wnikać w nią bardzo głęboko po sączącej się wodzie deszczowej.
Klimat Tokaju charakteryzuje się gorącymi latami, długą jesienią, chłodnymi zimami i średnimi rocznymi opadami 550 mm.
1988
butelek rocznie
Węgry
Furmint
uprawy latorości winnej