Sugar Loaf Wines - o producencie wina

Winnica
Sugar Loaf to mała rodzinna firma winiarska z siedzibą w samym sercu regionu uprawy winorośli Marlborough. Posiada ponad 26 hektarów winorośli i niestandardową winnicę produkcyjną.
Firma Sugar Loaf Wines została założona w 2004 roku przez 23-letnią wówczas Kate. Nazwa Sugar pochodzi od nazwy wysp leżących na wybrzeżu Taranaki, gdzie Kate dorastała. Winnica posiada certyfikat zrównoważonej uprawy.
Obecna produkcja - to 250 000 butelek.
Szczepy
Na terenie winnicy Sugar rosną jedne z najstarszych winorośli w Marlborough; odmiany: sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris i riesling, a także pinot noir.
Historia
Firma Sugar Loaf założona została w 2004 roku przez 23-letnią Kate. Po zakończeniu studiów uprawy winorośli i enologii na Uniwersytecie Lincolna i kilku krótkich pobytach za granicą Kate przeprowadziła się do Marlborough. W 2007 roku pojawiła się możliwość zakupu winnicy i nieużywanej wytwórni cydru jabłkowego. W 2008 roku winnica rozrosła się do 26ha i wybudowano nowoczesną wytwórnię wina.
Zarówno Kate, jak i jej mąż David Acland, pochodzą z rodzin rolników i hodowców o długoletnich tradycjach produkcji wysokiej jakości żywności.
Zespół uzupełniają winiarze/farmerzy na stażu: Leo, Otto i Harriet.
Klimat/Gleba
Region Marlborough położony jest na wschodnim wybrzeżu Wyspy Południowej. Górzysty obszar jest jednym z najbardziej słonecznych i najsuchszych regionów Nowej Zelandii. Pod względem szerokości geograficznej Nową Zelandię można porównać z południową Europą.
2004
butelek rocznie
Nowa Zelandia
Sauvignon Blanc
uprawy latorości winnej