Moet & Chandon - o producencie wina

Winnica
Moet & Chandon, będąca synonimem prestiżu i luksusu to chyba najsłynniejsza francuska winiarnia i dom szampana, która wchodzi w skład grupy LVMH, czyli Louis Vuitton Moët Hennessy - potentata na rynku dóbr luksusowych, głównie mody, biżuterii, kosmetyków oraz win i mocnych alkoholi. Firma z długą i bogatą historią, szerokim portfolio produktowym, w tym kultowym Dom Perignon. Pomimo francuskiego pochodzenia, samo nazwisko założyciela winnicy ma konotacje holendarskie, dlatego nazwę Moët wymawiamy uwzględniając literę "t" na końcu (mo-et).
Szczepy
Wina musujące sygnowane marką Moet et Chandon powstają z trzech kluczowych dla Szampanii szczepów: Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Areał upraw należący do przedsiębiorstwa wynosi obecnie 1,150 ha, z czego aż 50% ma status grand cru, a 25% cru.
Historia
Historia Domu Szampańskiego Moet & Chandon (kiedyś Le Maison Moet), rozpoczyna się w czasach panowania Ludwika XV, około 1743r. Wówczas to Claude Moët sprowadzał na dwór francuski wina musujące z Szampanii. Miał już wtedy licencję na produkcję tego typu win, ale tym na poważnie zajął się dopiero jego wnuk, Jean-Remy, który dzięki ciężkiej pracy i renomie firmy dostarczał produkty takim osobistościom jak Napoleon Bonaparte, car Aleksander czy królowa Wiktoria. Firma się rozwijała, rozbudowywała portfolio, a w II połowie XIXw. sprzedawała już około 2.5 miliona butelek rocznie! Kolejne pokolenia, a także fuzje z takimi potentatami jak Hennessy czy Louis Vuitton sprawiły, że dziś liczby te są dziesięciokrotnie wyższe, a od około 200 lat każdy bywalec salonów zna nazwę Moet & Chandon i ich flagowe produkty - szampany Moet Imperial oraz Dom Perignon.
Klimat / Gleba
Szampania to najbardziej na północ wysunięty region uprawy winorośli we Francji. Dość chłodny klimat, częste przymrozki i stosunkowo kapryśne miesiące letnie sprawiają, że winne krzewy muszą się sporo napracować, by wydać na świat dobrej jakości grona. Większość plantacji nasadzono na glebach wapiennych (porowate wapienie), które dobrze absorbują wodę i zapewniają niezły drenaż, dzięki czemu korzenie winorośli muszą sięgać coraz głębiej, aby dotrzeć do życiodajnego płynu.
1743
butelek rocznie
Francja
Pinot Noir
uprawy latorości winnej