Château Fombrauge - o producencie wina

manufacturer-picture

Château Fombrauge od 6 wieków uosabia elegancję win Grand Cru Classé z Saint Emilion. Od rodziny Canolle w XV wieku do dzisiejszego Bernarda Magreza, sześć rodzin odniosło sukces w posiadaniu i prowadzeniu Château Fombrauge, zapewniając posiadłości, która zebrała pierwsze winogrona w 1599 roku, rzadką stabilność i pionierskiego ducha.

Winnica

Château Fombrauge jest największą winnicą Grand Cru Classé w Saint-Emilion pod względem powierzchni, ale także oknem na historię Francji. Nazwa Château Fombrauge wywodzi się od „Fons Brogiera”, co oznacza „źródło otoczone wrzosami i krzewami”. Winnice są sadzone na cennych glebach dawnego klasztoru kartuzów. W 1867 r. wino z tej posiadłości zostało nagrodzone złotem na Światowych Targach w Paryżu. Po przejęciu majątku przez Bernarda Magreza w 1999 r. podjęto całkowitą renowację, aby zachować styl z epoki. W jednej z pięciu piwnic, wypełnionych 900 beczkami wina, znajdują się butelki z 1871 r.

Szczepy

 77% Merlot, 14% Cabernet Franc and 9% Cabernet Sauvignon

Historia

Historia Fombrauge związana jest z 3 rodzinami: Canolles, Dumas i Taffards. Pierwsze wzmianki o Fombrauge sięgają około sześciu wieków wstecz. W 1466 roku jeździec imieniem Jacques de Canolle, po przejęciu majątku, został mistrzem Fombrauge. Był człowiekiem wielkiej nauki i ważną postacią, który został uhonorowany za swoją pracę jako generalny płatnik Francji i stał się „burżuazją” miasta Bordeaux. Szybko zajął się uprawą swoich ziem i zasadził pierwsze winorośle. Aktualnie majątkiem zarządza Bernard Magrez.

W 1961 roku Bernard Magrez dołączył do grupy Cordier, znanego domu handlarzy winem w Bordeaux, gdzie poznał tajniki handlu winem. W 1964 roku założył swój pierwszy biznes. Stworzył Williama Pittersa, który na przestrzeni 20 lat stał się liczącym się graczem na francuskim rynku alkoholi. Marki, które stworzył, wkrótce stały się liderami w swoich sektorach. Sukces kontynuowano wraz z wprowadzeniem na rynek Malesan, wina Bordeaux, które stało się wiodącą marką we Francji. W 1983 roku nabył swoją pierwszą winnicę - Château Pape Clément. Bernard Magrez stał się znany jako „Człowiek z 40 zamkami”. Obecnie firma Bernard Magrez posiada 43 winnice w 9 krajach. W 2014 roku Bernard Magrez stworzył „La Grande Maison” - 5-gwiazdkowy hotel w Bordeaux z 2-gwiazdkową restauracją Michelin, która może poszczycić się kartą win zawierającą 259 sklasyfikowanych odmian Bordeaux. Do dnia dzisiejszego Bernard Magrez wymaga doskonałości we wszystkim, czego się podejmuje, nie przestając jednocześnie wprowadzać innowacji.

Klimat / Gleba

Różnorodność gleb i szeroki zakres ekspozycji winnicy nadają winu Fombrauge jego złożoność i tożsamość. Aby zapewnić pełną ekspresję bogatego terroir posiadłości, Bernard Magrez, właściciel od 1999 r., łączy dziś wiedzę rodową z precyzyjną uprawą winorośli.

Rezultatem jest wysublimowane wino, uosobienie Saint-Emilion Grand Cru Classé.

rok założenia
1466
spec-icon
250 000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Francja
spec-icon
wiodący szczep
Merlot
spec-icon
58 ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Chateau Fombrauge Bernard...
  • Merlot
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 93% merlot i 7% cabernet sauvignon Apelacja: Saint-Emilion
245,99 zł