Chateau Pontet - Canet - o producencie wina
Pontet-Canet to pierwsza renomowana winiarnia w Bordeaux na dużą skalę, która podjęła się rolnictwa ekologicznego i biodynamicznego. Była również pierwszą spośród Grands Crus Classés, która otrzymała podwójną certyfikację dla całej winnicy.
Winnica
Château Pontet-Canet należy do bardzo cenionej apelacji Pauillac w regionie Bordeaux, na lewym brzegu Garonny i Żyrondy. Przez około trzy stulecia winnica była własnością zaledwie trzech rodzin, wykazując w ten sposób wyjątkową stabilność i wyjątkowość. W winnicy stosuje się praktyki uprawy, które uwzględniają wrażliwość winorośli, jednocześnie dostosowując winifikację do indywidualnej ekspresji terroir poszczególnych działek posiadłości.
Szczepy
62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot 4%, Cabernet Franc, 2% Petit Verdot
Historia
Historia winnicy zaczęła się u zarania XVIII wieku. Północ półwyspu Médoc oferowała ekscytujące możliwości inwestycyjne ówczesnym arystokratom, a Jean-François de Pontet figurował wśród arystokratów i wysokich rangą sędziów. W 1705 roku zebrał kilka akrów ziemi na północ od wsi Pauillac i stworzył na nich winnicę; a następnie, w 1757 r., nabył majątek na niewielkim obszarze znanym jako Canet. Zgodnie z ówczesnym zwyczajem dołączył swoje nazwisko do nazwiska majątku. W ten sposób w 1781 roku narodził się Château Pontet-Canet.
Sto lat później Château Pontet-Canet przeżywało niezwykły okres rozkwitu. Słynna klasyfikacja z 1855 r., zarządzona przez cesarza Napoleona III, przyniosła uznanie majątku. Château Pontet-Canet znalazło się teraz na liście Médoc Grands Crus Classés.
Ten wzrost sławy został szybko zauważony przez jednego z najbardziej wpływowych négociants z Bordeaux tamtych czasów, Henri Hermana Cruse, który nabył posiadłość w 1865 roku. Człowiek z wielką wizją zmodernizował infrastrukturę posiadłości i w 1895 roku zatrudnił Charlesa Skawinskiego , bardzo szanowanego zarządcy majątku w Médoc, do stworzenia „rewolucyjnych” piwnic. Dzięki niestrudzonym wysiłkom tego ambasadora wina Pontet-Canet zyskały reputację wysokiej jakości i integralności na całym świecie.
W 1975 roku posiadłość nabył Guy Tesseron, hodowca winorośli i negocjator z Cognac. Zawsze mądrze i metodycznie zarządzał swoją winnicą. W 1994 roku Guy powierzył zarządzanie majątkiem swojemu synowi Alfredowi Tesseronowi.
Alfred Tesseron bezkompromisowy w kwestii jakości starał się wybierać praktyki uprawy, które uwzględniały wrażliwość winorośli, jednocześnie dostosowując winifikacje do indywidualnej ekspresji terroir różnych działek posiadłości. Pojawienie się w 2015 roku jego córki, Justine Tesseron, przyniosło nowe życie rodzinnemu przedsięwzięciu. Pozostając mocno przywiązana do pracy prowadzonej przez ojca, miała jasną wizję kierunku, w którym chce poprowadzić majątek, sięgając po coraz większe wyżyny, aby dodać nową warstwę do wyjątkowej wyjątkowości posiadłości. Innymi współwłaścicielami są jej brat Noé oraz kuzyni Mélanie i Philippine.
Klimat / Gleba
Winorośle rosną na podłożu z żwiru czwartorzędowego. Tutejsza uprawa jest certyfikowana ekologicznie: Ecocert & Biodynamika: Biodywina i Demeter. Średni wiek tutejszej winorośli, to 50 lat. Winogrona są ręczne sortowanie i odszypułkowanie. Są poddawane fermentacji alkoholowej z rodzimymi drożdżami, następnie 4-tygodniowej maceracji i fermentacji w kadziach. Starzenie następuje w 50% w nowych dębowych beczkach, 35% w betonowych amforach, 15% w jednej beczce z dębu winnego - od 16 do 18 miesięcy
1781
butelek rocznie
Francja
cabernet sauvignon
uprawy latorości winnej