Kuhling-Gillot - o producencie wina

Winnica
Kühling-Gillot jest zarządzana od 2002r. przez Carolin Spanier-Gillot, która uprawia swoje winnice zgodnie z normami ekologicznymi i została nagrodzona 4 z 5 winogron przez Przewodnik Wina Gault Millau w 2009 roku dzięki konsekwentnej pracy. W 2015r. Carolin Spanier-Gillot została uznana przez firmę Falstaff za Winiarza Roku, co można szybko i w pełni zrozumieć, mając w kieliszku wina z Hesji Nadreńskiej. Nawet linia podstawowa Quinterra oferuje wielką przyjemność picia. Wina Kühling-Gillot należą do najlepszych win białych i czerwonych w Niemczech. Ekologiczna uprawa, elementy biodynamiczne, uprawa na sucho bez sztucznego nawadniania, ręczne zbiory winogron, naturalna fermentacja i duże drewniane beczki to niektóre z kluczowych punktów rzemieślniczego podejścia Kühling Gillot.
Szczepy
Dwie główne odmiany to Riesling (70% całkowitej powierzchni) i Pinot Noir. Inne to Pinot Gris, Chardonnay i Scheurebe.
Historia
Winnica znajduje się w gminie Bodenheim (obszar Nierstein) w niemieckim regionie uprawy winorośli Rheinhessen. W klasycznej tradycyjnej winnicy wino jest uprawiane przez rodzinę od ponad 200 lat. Dopóki Roland Gillot wżenił się w rodzinę w 1970r., zawsze prowadziły ją kobiety.
Od 2006r. winnicę prowadzą Carolin Spanier-Gillot i jej mąż H.O. Hiszpanie z drugiej rodzinnej winnicy Battenfeld-Spanier. Pomimo tego związku oba domy są nadal zarządzane i sprzedawane oddzielnie. I w obu przypadkach z niezwykłym sukcesem.
Klimat / Gleba
Winorośl uprawiana jest w szczytowych miejscach wzdłuż tarasu nadreńskiego, na stromych zboczach na ciepłych glebach między Bodenheim, Nierstein i Oppenheim. Gleba z czerwonego łupka, przeplatana gliną, pozwala winogronom w pełni dojrzeć.