Domaine Jean Dauvissat Pere&Fils - o producencie wina

Winnica licząca aż 53 parcele, obejmująca 22 hektary uprawy winorośli w 7 gminach. Ta bardzo rozdrobniona uprawa pozwala uzyskać wina, które są reprezentatywne dla całej apelacji Chablis, a w szczególności pokazać atuty wiążące ze specyfiką dwóch brzegów doliny Serein.
Niech terroir się wyrazi i zachowa w winie... To jest myśl, która kieruje wszystkimi naszymi działaniami w winnicy i w winiarni, od pierwszego cięcia sekatorem aż do butelkowania. W winnicy interweniujemy tylko po to, aby pomóc winorośli wyprodukować to, co potrafi najlepiej.
Mając to na uwadze, będziemy szukać rozsądnych plonów poprzez odpowiednie przycinanie, bardzo ostrożne usuwanie pączków i nawożenie organiczne, zgodnie ze ścisłymi potrzebami winorośli.
Ponieważ nie widzimy tu alternatywy, zmierzamy w kierunku ekologicznych metod uprawy winorośli. Od 2011 r. nie stosowano żadnych środków chwastobójczych ani insektycydów. Od 2018 r. stosujemy również praktyki biodynamiczne, aby pomóc naszym winoroślom i glebom w rozkwicie.
Dwa lata pracy, pasja, cierpliwość... Co najmniej dwa lata zajęła naszemu winu droga do Państwa kieliszka. Chłodne dni przycinania, wielogodzinna pielęgnacja winorośli i win, długie wieczory przy zbiorach, deszczowe poranki...
Tyle wspomnień skoncentrowanych w naszych butelkach. Resztę tej historii musisz napisać podczas posiłków, aperitifów lub prostej degustacji.
1970
butelek rocznie
Francja
Chardonnay
uprawy latorości winnej