Chablis Premier Cru Montmains Vendange 2018
Chablis Premier Cru Montmains Vendange 2018

Domaine Jean Dauvissat Pere&Fils - Chablis Premier Cru Montmains Vendange 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Burgundia
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

163,99 zł

Opis

Montmains leży na południe/południowy wschód na lewym brzegu rzeki Le Serein. Cała parcela obejmuje zróżnicowane tereny, na dość niskim obszarze, który jest bardzo wrażliwy na wiosenny szron.  

Montmains rodzi owoce, z których powstają bardzo charakterystyczne wina. Niezwykle kamieniste terroir, przynosi bardzo wyraźne aromaty mineralne do wina.

Rocznik 2018 był wyjątkowy! Wino jest bogate, dojrzałe, hojne. 

Elegancki nos z owocami o białym miąższu zapowiada również owocowe smaki. Zrównoważone podniebienie, lekko kwaskowata nuta i mocna mineralność. Długi finisz.

Wino jest lekko zamknięte w młodości i będzie potrzebowało trochę czasu, aby w pełni się wyrazić. Szacowany szczyt do degustacji 2025.

Podawać do ryb, owoców morza oraz wieprzowiny.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Domaine Jean Dauvissat Pere&Fils

Winnica licząca aż 53 parcele, obejmująca 22 hektary uprawy winorośli w 7 gminach. Ta bardzo rozdrobniona uprawa pozwala uzyskać wina, które są  reprezentatywne dla całej apelacji Chablis, a w szczególności pokazać atuty wiążące ze specyfiką dwóch brzegów doliny Serein.

Niech terroir się wyrazi i zachowa w winie... To jest myśl, która kieruje wszystkimi naszymi działaniami w winnicy i w winiarni, od pierwszego cięcia sekatorem aż do butelkowania. W winnicy interweniujemy tylko po to, aby pomóc winorośli wyprodukować to, co potrafi najlepiej.

Mając to na uwadze, będziemy szukać rozsądnych plonów poprzez odpowiednie przycinanie, bardzo ostrożne usuwanie pączków i nawożenie organiczne, zgodnie ze ścisłymi potrzebami winorośli.

Ponieważ nie widzimy tu alternatywy, zmierzamy w kierunku ekologicznych metod uprawy winorośli. Od 2011 r. nie stosowano żadnych środków chwastobójczych ani insektycydów. Od 2018 r. stosujemy również praktyki biodynamiczne, aby pomóc naszym winoroślom i glebom w rozkwicie.

Dwa lata pracy, pasja, cierpliwość... Co najmniej dwa lata zajęła naszemu winu droga do Państwa kieliszka. Chłodne dni przycinania, wielogodzinna pielęgnacja winorośli i win, długie wieczory przy zbiorach, deszczowe poranki...

Tyle wspomnień skoncentrowanych w naszych butelkach. Resztę tej historii musisz napisać podczas posiłków, aperitifów lub prostej degustacji.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również