Chablis 1er Cru Vaillons Vendange 2018

Domaine Jean Dauvissat Pere&Fils - Chablis Premier Cru Vaillons Vendange 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Burgundia
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

163,69 zł

Opis

Wyjątkowy rocznik!! Dojrzałość, bogactwo, hojność. 2018 rocznik miał idealne warunki klimatyczne co zaowocowało zdrowymi winogronami o rzadkiej dojrzałości. Zbiory rozpoczęły się 5 września . Fermentację przeprowadzono w temperaturze 20°C przez około 10 dni.

Po fermentacji malolaktycznej nastąpiło długie dojrzewanie. Konieczna była filtracja, aby uzyskać klarowność i stabilne wino. To wino nie zostało poddane działaniu zimna, aby zachować aromat i świeżość. Zostało zabutelkowane (6 730 butelek) 1 kwietnia 2020 r. po około 19 miesiącach od zbiorów.

Elegancki nos wyraża się zapachami owoców i przypraw. Zapach jest szczery, czysty.

Wino mineralne, owocowe i zrównoważone. Długi finisz.

Polecane do dań z drobiu podawanym z sosem, wieprzowiny oraz łososia na parze.

Najlepiej podawać schłodzone do 10 - 12°C.

Nagrody 92 punkty: Entuzjasta wina, Best of Year 2020

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Domaine Jean Dauvissat Pere&Fils

Winnica licząca aż 53 parcele, obejmująca 22 hektary uprawy winorośli w 7 gminach. Ta bardzo rozdrobniona uprawa pozwala uzyskać wina, które są  reprezentatywne dla całej apelacji Chablis, a w szczególności pokazać atuty wiążące ze specyfiką dwóch brzegów doliny Serein.

Niech terroir się wyrazi i zachowa w winie... To jest myśl, która kieruje wszystkimi naszymi działaniami w winnicy i w winiarni, od pierwszego cięcia sekatorem aż do butelkowania. W winnicy interweniujemy tylko po to, aby pomóc winorośli wyprodukować to, co potrafi najlepiej.

Mając to na uwadze, będziemy szukać rozsądnych plonów poprzez odpowiednie przycinanie, bardzo ostrożne usuwanie pączków i nawożenie organiczne, zgodnie ze ścisłymi potrzebami winorośli.

Ponieważ nie widzimy tu alternatywy, zmierzamy w kierunku ekologicznych metod uprawy winorośli. Od 2011 r. nie stosowano żadnych środków chwastobójczych ani insektycydów. Od 2018 r. stosujemy również praktyki biodynamiczne, aby pomóc naszym winoroślom i glebom w rozkwicie.

Dwa lata pracy, pasja, cierpliwość... Co najmniej dwa lata zajęła naszemu winu droga do Państwa kieliszka. Chłodne dni przycinania, wielogodzinna pielęgnacja winorośli i win, długie wieczory przy zbiorach, deszczowe poranki...

Tyle wspomnień skoncentrowanych w naszych butelkach. Resztę tej historii musisz napisać podczas posiłków, aperitifów lub prostej degustacji.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również