Wyjątkowy rocznik!! Dojrzałość, bogactwo, hojność. 2018 rocznik miał idealne warunki klimatyczne co zaowocowało zdrowymi winogronami o rzadkiej dojrzałości. Zbiory rozpoczęły się 5 września . Fermentację przeprowadzono w temperaturze 20°C przez około 10 dni.
Po fermentacji malolaktycznej nastąpiło długie dojrzewanie. Konieczna była filtracja, aby uzyskać klarowność i stabilne wino. To wino nie zostało poddane działaniu zimna, aby zachować aromat i świeżość. Zostało zabutelkowane (6 730 butelek) 1 kwietnia 2020 r. po około 19 miesiącach od zbiorów.
Elegancki nos wyraża się zapachami owoców i przypraw. Zapach jest szczery, czysty.
Wino mineralne, owocowe i zrównoważone. Długi finisz.
Polecane do dań z drobiu podawanym z sosem, wieprzowiny oraz łososia na parze.
Najlepiej podawać schłodzone do 10 - 12°C.
Nagrody 92 punkty: Entuzjasta wina, Best of Year 2020