Cantina Mastrangelo - o producencie wina

Producent doskonałej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, eksportowanej do różnych regionów Włoch. W 2014 roku wprowadził produkcję wina z szlachetnych winogron „Matera Greco DOC”. W naszej ofercie kolejny rocznik pierwszego i na razie jedynego wina winnicy Mastrangelo – to prawdziwa rewelacja!
Winnica
Azienda Agricola Mastrangelo działa na farmie należącej do tej samej rodziny, zwanej „Il Casino” od XVIII wieku. Zajmuje powierzchnię około 100 hektarów w Bernaldzie w prowincji Matera. Winnica znajduje się na cyplu zwróconym w kierunku południowo-wschodnim, z cudownym widokiem na Zatokę Taranto. Na zboczach gór rozciągają się stuletnie sady i gaje oliwne.
Właściciel rodzinnej firmy z wieloletnią tradycją, Giuseppe Mastrangelo postawił na inwestycję w zrównoważone rolnictwo i będąc już producentem doskonałej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, w 2006 roku postanowił zregenerować oryginalną i starożytną winnicę, która po dwóch latach dała swoje pierwsze owoce. Pierwsza winifikacja miała miejsce w 2014 roku. Były to narodziny Margherì, wina pozyskiwanego w 100% z winogron greco bianco.
Szczepy
Na terenie winnicy uprawiane są winogrona ze szczepu greco bianco. Winnica produkuje organiczne winogrona uprawiane bez syntetycznych chemikaliów, a ziemia jest obrabiana technikami, które respektują naturalne cykle biologiczne.
Historia
Dom, który dziś stanowi główny korpus folwarku należał do babci obecnego właściciela Giuseppe Mastrangelo - Margherity. Po ślubie Giuseppe przenosi się do Bernaldy ze swoją żoną Meną.
Na pamiątkę swojej babci Margherity, Giuseppe postanawia zrealizować jedną z jej ostatnich próśb i przystępuje do usunięcia starej winnicy, w której produkowano winogrona stołowe, aby posadzić białe winogrono, greco matera. Cantina Mastrangelo produkuje te szlachetne grona i sprzedaje je do innych winnic. Ale Giuseppe nie przestaje modernizować farmy i w 2013 roku postanawia również wybudować nowoczesną piwnicę wyposażoną w stalowe silosy i agregat chłodniczy do fermentacji w kontrolowanej temperaturze.
Tak zaczyna się historia wina Margherì, które trafia na stoły koneserów i zdobywa liczne certyfikaty, które świadczą o jego wyjątkowej jakości i naturalności. Ekologiczne wino Cantine Mastrangelo w 2020 roku zostaje umieszczone na liście najlepszych włoskich win.
2006
butelek rocznie
Włochy
Greco bianco
uprawy latorości winnej