Jakeli Organic Vineyard and Wines - o producencie wina

Winnica
Jakeli Organic Vineyard and Wines to pionierzy organicznego winiarstwa w Gruzji. Od wielu lat prowadzą ekologiczne, bardzo wydajne gospodarstwo, tworząc niebanalne wina, promując świadome rolnictwo i wina gruzińskie na całym świecie. Jakeli potwierdza, że Gruzja jako kolebka światowego winiarstwa, ma nadal wiele do powiedzenia.
Szczepy
Kluczowym szczepem w winnicy Jakeli jest oczywiście Saperavi, najważniejszy czerwony gatunek Gruzji. Oprócz tego, w ich portfolio znajdziemy również wina oparte o białe szczepy Rkatsiteli, Mtsvane i Kisi.
Wszystkie krzewy są uprawiane z minimalnym wykorzystaniem wykorzystaniem środków ochrony roślin, bez substancji syntetycznych, z minimalną ingerencją ludzką. Od 2017r. swoje wina poddają procesowi starzenia jedynie w tradycyjnych kadziach Qvevri.
Historia
Choć oficjalna historia Jakeli rozpoczęła się w 2009r., kiedy to powołano spółkę o tej samej nazwie, działania w branży winiarskiej bracia Zaza i Malkhaz rozpoczęli już 8 lat wcześniej, w ramach projektu Vine & Wine. Zaczęło się od pierwszych nasadzeń krzewów Saperavi i promowania upraw ekologicznych. W 2004r. uzyskali członkostwo w Stowarzyszeniu Rolnictwa Biologicznego ELKANA, 5 lat później, w 2009r. certyfikat Green Caucasus, który honorowany jest na terenie całej Unii Europejskiej. 2015r. to rozpoczęcie produkcji win białych z nasadzeń szczepów Rkatsiteli, Mtsvane i Kisi.
Klimat / Gleba
Na jakość wytwarzanych tu win niebagatelny wpływ mają żyzne gleby aluwialne (mady rzeczne), długi okres wegetacji (210 dni) oraz lekkie nachylenie stoków. Umiarkowany klimat Kachetii (z wpływami kontynentalnymi), spora ilość słońca, odpowiednia ilość opadów (600mm) i staranna opieka nad krzewami (przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu czynnika ludzkiego), dają fenomenalne efekty.
2009
butelek rocznie
Guzja
Saperavi
uprawy latorości winnej