Weingut Battenfeld Spanier - o producencie wina

Winnica
Hans Oliver Battenfeld-Spanier z pewnością zajmuje wyjątkową pozycję wśród całej serii wschodzących młodych winiarzy młodego pokolenia w Hesji Nadreńskiej : jego Rieslingi są bogate w minerały, ale zawsze łatwo dostępne, a Battenfeldowie skupiają się na delektowaniu się winem . To, co robi wrażenie w winnicy Battenfeld-Spanier, to niezmiennie wysoki poziom kolekcji, od podstawowych, przez lokalne wina, po duże winnice i specjalności. Hans Oliver Battenfeld-Spanier założył własną winnicę w wieku 20 lat . A w 1993r. przeszedł na rolnictwo ekologiczne, dlatego można go zaliczyć do pionierów w Hohen-Sülzen w Nadrenii-Hesji. Z czasem na znaczeniu zaczął nabierać tutaj również tren upraw biodynamicznych. W winnicy stosuje się wyłącznie naturalne nawozy, selekcjonuje się wyłącznie najlepsze grona zbierane ręcznie, a fermentacja odbywa się w sposób naturalny.
Szczepy
75% winnic obsadza się Rieslingiem, 15% Pinot Noir i 10% innymi odmianami, takimi jak Pinot Blanc, Chardonnay i Silvaner.
Historia
Hans Oliver Spanier prowadzi własną winnicę od 1991r.. Ówczesny prawie 20-latek odziedziczył po rodzicach i od początku miał własną filozofię pracy. Lokalizacje w Hohen-Sülzen zostały rozbudowane, a młody Hiszpan wkrótce przejął sąsiednią winnicę Battenfeld. Wreszcie w 1993r. przestawił gospodarstwo na rolnictwo ekologiczne – w czasach, gdy był to raczej wyjątek. W 2005r. Spanier w końcu odważył się zrobić krok w kierunku uprawy biodynamicznej. Dziś winnica w Hohen-Sülzen, Nieder-Flörsheim i Mölsheim uprawia dobre 30-hektarowe winnice.
Klimat / Gleba
Gleby składają się z zwietrzałego wapienia, wapienia muszlowego i margla gliniastego.