Marki Jest 73 marek

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 73 elementów
  • Ivan Buhač

    Ivan Buhač wytwarza wina od roku 1998. Obecnie w rękach jego rodziny znajduje się 20 hektarów winnic, na których uprawia siedem odmian. Graševina jest główną z nich - stanowi 60% produkcji, zaś Merlot jest drugim najważniejszym szczepem - 20% produkcji. Uprawiane są także Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, Blaufrankisch i Cabernet Sauvignon. W produkcji wina białego głównym celem jest wytwarzanie świeżego, "chrupkiego" wina o mocnym aromacie owoców. Jako głównych metod produkcji używa pras pneumatycznych i zimnej fermentacji, aby osiągnąć pożądane cechy. Z kolei w produkcji wina czerwonego głównym jego celem jest uzyskanie bogatych, potężnych struktur o silnym zabarwieniu i dojrzałych aromatach. Dlatego obniżamy plony w winnicach. Czas maceracji jest wydłużony i wynosi minimum trzy tygodnie. Wina czerwone leżakują w beczkach od 6 miesięcy do jednego roku. Ilok posiada udokumentowaną historię winiarstwa - już od czasów cesarza rzymskiego Probusa. Wina z tego regionu były podawane na europejskich dworach królewskich. Gdy królowa Anglii Elżbieta II była koronowana, częstowano gości tej ceremonii winami z Ilok. Umiarkowany klimat kontynentalny z dużą ilością słońca i bardzo małą ilością opadów umożliwia produkcję bardzo szerokiej gamy odmian winogron. W okresie wegetacji tutejsza winorośl ma tyle godzin słonecznych, ile na wyspach chorwackiej Dalmacji na południowym Adriatyku. Gleba w Iloku jest głównie brązowym lessem, jej najważniejszą dla produkcji winogron właściwością jest bardzo dobry drenaż.

  • Montelvini

    Montelvini to firma z bogatą tradycją. Winem zajmowano się już tutaj 135 lat temu. Jako członek Consorzio Vini Asolo Montello, oferuje produkcję dwóch win DOCG o ​​wysokim prestiżu: Asolo Prosecco Superiore i Montello. Winnice rozłożone są na kilku wzgórzach, między innymi Asolo i Montello. Osobliwości klimatyczne tego obszaru sprawiają, że produkowane tam wina są niepowtarzalne pod każdym względem.

  • Abbott & Delaunay

    Butikowa wytwórnia specjalizująca się w winach wysokiej jakości wina z Langwedocji. Właścicielem i zarazem Winemakerem jest - Laurent Delaunay, mający w swojej pracy zacięcie burgundzkie. W roku 2017 Decanter wybrał właśnie wino Delaunay-a, jako najlepszą langwedocką czerwień - Minervois "Cumulo Nimbus" 2014.

  • Bagrationi

    Znany, gruziński producent wina musującego od 1882 roku.

  • Barta Pince

    Producent wina – Karol Barta dokłada wszelkich starań, aby zachować właściwości gleby dla przyszłych pokoleń dlatego stara się uprawiać winnice maksymalnie ekologicznie. Ich filozofia uprawy wina brzmi: interweniować w jak najmniejszym stopniu, zachować maksymalną  czystość i używać metod organicznych do tworzenia win. Winnica posiada 10 hektarów uprawy, w tym nasadzenia na wysokości 320 m. n. p. m, na najwyższych partiach Öreg Király dűlő (Winnicy Starego Króla), gdzie winorośl uprawiano już w XIII wieku i które uchodzą za jedne z najlepszych w  Tokaju. Winnica jest także oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier

  • Bencze

    Bencze to  wyznający biodynamiczną filozofię producent z węgierskiego Badascony. Warto zaznaczyć, że właściciel winnicy - Istvan to właściciel i enolog w jednej osobie, wiedzę i doświadczenie zdobywał we Włoszech. Swoją uwagę skupia na niemieckich odmianach Rieslinga oraz na Pinot Noir. Region Badascony, zaraz po tokajskim, jest najsłynniejszy i najpiękniejszy na Węgrzech. Rozciąga się on nad jeziorem Balaton w otoczeniu wulkanicznej góry, która ma kształt ściętego stożka. Stoki góry Badacsony pokryte są przez soczystą zieleń winnic, przeplataną bielą zabudowań. Same wina to absolutny top. Region zasłynął z Olaszrizlinga, który jest tutaj wyśmienity.

  • Bodegas Franco-Españolas

    Klasyczna stylem Rioja z regionu La Rioja. Siedziba winiarni niezmiennie od 1890 roku mieści się w Logroñonad brzegiem rzeki Ebro. To francusko - hiszpańskie przedsięwzięcie zawiązane ponad 125 lat temu z powodu klęski związanej z plagą Filoksery w Europie zapoczątkowało tradycję kontynuowaną po dziś dzień - przygotowania win w stylu charakterystycznym dla regionu o bardzo przystępnym stylu.

  • Bodegas Godelia

    Bodegas Godelia - cztery wyjątkowe wina:
    - 2015 Blanco - 20% doña blanca / 80% godello / 5 miesięcy na osadzie w kadzi stalowej, następnie pół roku w butelce.
    - 2012 Blanco Selection - godello / 8 miesięcy beczka 600l, następnie dwa lata w butelce.
    - 2012 Tinto - mencia / 12 miesięcy beczka 400l, następnie dwa lata w butelce.
    - 2011 Tinto Selection / 16 miesięcy beczka 400l, następnie trzy lata w butelce.
  • Bodegas Mocén

    Bodegas Mocén to rodzinna winnica znajdująca się w miejscowości Rueda, na obszarze regionu Castilla y León. Winnica położona na wysokości 750m n.p.m, wystawiona jest na działanie ekstremalnego, kontynentalnego klimatu. Te trudne warunki pomagają trenować winorośl w ciągłej walce o przetrwanie. Wynikową tych czynników są winogrona dobrze skoncentrowane w cukry, które pozwalają tworzyć wina o wysokiej intensywności aromatycznej.

Pokazuje 1 - 12 z 73 elementów