Wina Siegerrebe
Siegerrebe to odmiana winorośli o różowo-czerwonej skórce, używana do produkcji win białych. Siegerrebe oznacza „winorośl zwycięstwa”. Nazwa jest odniesieniem do zdolności siegerrebe do osiągania rekordowych plonów.
Odmiana siegerrebe powstała w Rheinhessen w Niemczech w 1929 roku ze skrzyżowania gewürztraminer i madeleine angevine, choć jej pochodzenia nie jest do końca pewne. Oficjalnie szczep siegerrebe dopuszczono dopiero w 1958 roku i niemal natychmiast wykorzystano go do podrasowania Rieslingów z ubogich winnic.
W XXI wieku uprawa siegerrebe spadła w Niemczech, ale obecnie spotkać ją można w Kanadzie, Anglii i Polsce (np. w winnicy Godyla)
Aromat i smak wina ze szczepu siegerrebe
Odmiana siegerrebe nadaje się do produkcji zarówno wina wytrawnego jak i soczyście słodkiego, chociaż brak kwasowości oznacza, że rzadko osiąga wielkość.
Siegerrebe w gastronomii:
Spróbuj wina siegerrebe z plackami ziemniaczanymi podawanymi z duszonymi jabłkami, z szynką miodową lub z lekko przyprawioną kokosową curry.
Pokaż mniej