Wina Siegerrebe

Godyla - Siegerrebe & Johanniter 2019
  • Johanniter
  • Polska
  • Półwytrawne
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Siegerrebe oraz Johanniter Region: woj. Opolskie
70,99 zł
Godyla - Cuvee S 2022
  • Souvignier Gris
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Godyla - Cuvee S 2022

15488
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Siegerrebe, Souvignier Gris, Solaris z odrobiną owoców Johannitera Region: woj. Opolskie
75,99 zł

Siegerrebe to odmiana winorośli o różowo-czerwonej skórce, używana do produkcji win białych. Siegerrebe oznacza „winorośl zwycięstwa”. Nazwa jest odniesieniem do zdolności siegerrebe do osiągania rekordowych plonów.
Odmiana siegerrebe powstała w Rheinhessen w Niemczech w 1929 roku ze skrzyżowania gewürztraminer i madeleine angevine, choć jej pochodzenia nie jest do końca pewne. Oficjalnie szczep siegerrebe dopuszczono dopiero w 1958 roku i niemal natychmiast wykorzystano go do podrasowania Rieslingów z ubogich winnic.
W XXI wieku uprawa siegerrebe spadła w Niemczech, ale obecnie spotkać ją można w Kanadzie, Anglii i Polsce (np. w winnicy Godyla)

Aromat i smak wina ze szczepu siegerrebe

Odmiana siegerrebe nadaje się do produkcji zarówno wina...

Czytaj więcej

Siegerrebe to odmiana winorośli o różowo-czerwonej skórce, używana do produkcji win białych. Siegerrebe oznacza „winorośl zwycięstwa”. Nazwa jest odniesieniem do zdolności siegerrebe do osiągania rekordowych plonów.
Odmiana siegerrebe powstała w Rheinhessen w Niemczech w 1929 roku ze skrzyżowania gewürztraminer i madeleine angevine, choć jej pochodzenia nie jest do końca pewne. Oficjalnie szczep siegerrebe dopuszczono dopiero w 1958 roku i niemal natychmiast wykorzystano go do podrasowania Rieslingów z ubogich winnic.
W XXI wieku uprawa siegerrebe spadła w Niemczech, ale obecnie spotkać ją można w Kanadzie, Anglii i Polsce (np. w winnicy Godyla)

Aromat i smak wina ze szczepu siegerrebe

Odmiana siegerrebe nadaje się do produkcji zarówno wina wytrawnego jak i soczyście słodkiego, chociaż brak kwasowości oznacza, że ​​rzadko osiąga wielkość.

Siegerrebe w gastronomii:

Spróbuj wina siegerrebe z plackami ziemniaczanymi podawanymi z duszonymi jabłkami, z szynką miodową lub z lekko przyprawioną kokosową curry.

Pokaż mniej