Słodki rarytas tokajski z historycznego, a także wybitnego rocznika, dodatkowo to nieczęsto spotykany aszu odmianowy z gron muscat. Pięknie dojrzały i rozwinięty, choć można go spokojnie przechować drugie dwadzieścia lat, w odpowiednich warunkach!
Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Na potrzeby aszu, z tej samej winnicy zbierane są winogrona „matka - syn”. Do maceracji jagód aszu używamy moszczu z tych samych krzewów, z których pochodzą zrodzynkowane grona. Wszystkie wina aszú są winami terroir. Najpierw wytwarzamy moszcz, a następnie specjalną, delikatną prasą kruszymy jagody aszu - podczas zabiegu pestki nie są zgniatane. Po dobie maceracji zbieramy wszystkie pestki filtrem. Kontrolowana fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po klarowaniu i przefiltrowaniu jeszcze dwa tygodnie powolnej fermentacji w beczce. To wino dojrzewało w ćwierćwiecznych, 250-litrowych beczkach przez 15 lat.”
KOLOR: Głęboki bursztyn
AROMAT: Bardzo intensywny, wyraźny aromat z nutami krwistej pomarańczy, mandarynki, suszonej moreli, cukru gronowego, prażonego orzecha włoskiego i kamiennej mineralności.
SMAK: Zrównoważona, elegancka struktura dzięki wysokiej kwasowości i pełnej treściwości. Złożony smak o gładkim i miękkim ataku. Wyczuwa się miód, dojrzałe cytrusy, mango, drobne zioła, jak liść szałwii, orzechy. Oryginalną i przyjemną równowagą dla dużej słodyczy tej „szóstki” są metaliczna mineralność i lekko leczniczy charakter.
Wino ma 148 g/l cukru resztkowego przy kwasowości całkowitej 8 g/l.
Wino z wyjątkowego rocznika 2003 nagrodzone w 2019 roku złotym medalem na konkursie Mundus Vini.
BRAK W MAGAZYNIE