Słodki rarytas tokajski z historycznego rocznika, aszu odmianowy. Pięknie dojrzały i rozwinięty!
Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Na potrzeby aszu, z tej samej winnicy zbierane są winogrona „matka - syn”. Do maceracji jagód aszu używamy moszczu z tych samych krzewów, z których pochodzą zrodzynkowane grona. Wszystkie wina aszú są winami terroir. Najpierw wytwarzamy moszcz, a następnie specjalną, delikatną prasą kruszymy jagody aszu - podczas zabiegu pestki nie są zgniatane. Po dobie maceracji zbieramy wszystkie pestki filtrem. Kontrolowana fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po klarowaniu i przefiltrowaniu jeszcze dwa tygodnie powolnej fermentacji w beczce. Wino dojrzewało w ćwierćwiecznych, 250-litrowych beczkach przez 17 lat.”
KOLOR: Jasnobursztynowy
AROMAT: Rozpoczyna się bardzo intensywnymi nutami żółtych kwiatów i miodu, następnie przechodzi w suszoną morelę i dużą, złotą rodzynkę, a kończy się odrobiną plastra miodu i prażonymi orzechami, charakterystycznymi dla dojrzewania w beczce.
SMAK: Dzięki żywej kwasowości, smak pozostaje świeży przez cały czas. Ciało nie jest przesadnie ciężkie, utrzymuje się w zdrowej równowadze. Żywa mandarynka i lekko cierpkie cytrusy na podniebieniu ładnie dopełniają charakter botrytis z nutami miodu, orzecha włoskiego i suszonej moreli, którym towarzyszy żywa mineralność kamienia, prażone nuty dojrzewania w drewnianej beczce i nuta tytoniu. Pozostawia świeży i długotrwały posmak.
Wino ma 92 g/l cukru resztkowego przy kwasowości całkowitej 9,4 g/l.
BRAK W MAGAZYNIE