Paangold Tokaji Sárgamuskotály 4 Put Aszú 2001

Paangold - 2001 - 4 Puttonowe Aszu Sargamuskotaly

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Sargamuscotaly
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

114,99 zł

Opis

Słodki rarytas tokajski z historycznego rocznika, aszu odmianowy. Pięknie dojrzały i rozwinięty!

Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Na potrzeby aszu, z tej samej winnicy zbierane są winogrona „matka - syn”. Do maceracji jagód aszu używamy moszczu z tych samych krzewów, z których pochodzą  zrodzynkowane grona. Wszystkie wina aszú są winami terroir. Najpierw wytwarzamy moszcz, a następnie specjalną, delikatną prasą kruszymy jagody aszu - podczas zabiegu pestki nie są zgniatane. Po dobie maceracji zbieramy wszystkie pestki filtrem. Kontrolowana fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po klarowaniu i przefiltrowaniu jeszcze dwa tygodnie powolnej fermentacji w beczce. Wino dojrzewało w ćwierćwiecznych, 250-litrowych beczkach przez 17 lat.” 

KOLOR: Jasnobursztynowy

AROMAT: Rozpoczyna się bardzo intensywnymi nutami żółtych kwiatów i miodu, następnie przechodzi w suszoną morelę i dużą, złotą rodzynkę, a kończy się odrobiną plastra miodu i prażonymi orzechami, charakterystycznymi dla dojrzewania w beczce.

SMAK: Dzięki żywej kwasowości, smak pozostaje świeży przez cały czas. Ciało nie jest przesadnie ciężkie, utrzymuje się w zdrowej równowadze. Żywa mandarynka i lekko cierpkie cytrusy na podniebieniu ładnie dopełniają charakter botrytis z nutami miodu, orzecha włoskiego i suszonej moreli, którym towarzyszy żywa mineralność kamienia, prażone nuty dojrzewania w drewnianej beczce i nuta tytoniu. Pozostawia świeży i długotrwały posmak.

Wino ma 92 g/l cukru resztkowego przy kwasowości całkowitej 9,4 g/l.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Paangold Tokaji

Winnica

Zlokalizowana w Tokaju w miejscowości Tolcsva winnica Paangold robi to, z czego Tokaj jest znany - wina słodkie, a w szczególności wybitne Aszu. Jak większość winnic w regionie, tutaj również mamy do czynienia z rodzinnym przedsięwzięciem, na czele, którego stoi Antal Pauleczki, winemaker i enolog z ponad 25 letnim stażem. Praca nie idzie na marne, ich 5 Puttonowe Aszu Sargamuskotaly zdobyło złoty medal (95 pkt) podczas Decanter World Wine Awards w 2021r. 

Szczepy

W Paangold pierwsze skrzypce odgrywa szczep Sárgamuskotály, którym obsadzone jest 13ha upraw. Kolejne dwa szczepy stanowią Furmint (12ha) oraz Hárslevelű (3ha). Co ciekawe wszystkie wina są jednoszczepowe, a kontrolę nad wysoką jakością gron umożliwia ręczny zbiór, który w tej winnicy przypada na okres wrzesień - grudzień. 

Historia

Antal rozpoczął działalność winnicy w 1998r., natomiast oficjalna nazwa Paangold została nadana w 2013r. Dlaczego tak długo? Wystarczy spojrzeć na roczniki win Paangold - w naszej ofercie znajdują się wina z lat 1999 - 2003. Wszystkie Aszu są leżakowane w drewnianych, 25-30 letnich, 250 litrowych beczkach w piwnicach znajdujących się na terenach światowego dziedzictwa Unesco.

Klimat / Gleba

Uprawy Paangold znajdują się na terenie Tolcsvy (3 parcele: Bánya, Várhegy oraz Radoska), Olaszliszki (Budaházi) oraz Sárazsadány (Zsadányi i Dobra). Znakomita większość rośnie na gliniastych glebach brunatnych, pod którym znajduje się tuf wulkaniczny, nadający słodkim winom odpowiednią mineralność i kwasowość. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również