OSTATNIA BUTELKA !!!
Słodki rarytas tokajski z historycznego, bardzo dobrego rocznika. Ten aszu bazuje głównie na kluczowej dla Tokaju odmianie furmint. Pięknie dojrzały i rozwinięty!
Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Na potrzeby aszu, z tej samej winnicy zbierane są winogrona „matka - syn”. Do maceracji jagód aszu używamy moszczu z tych samych krzewów, z których pochodzą zrodzynkowane grona. Wszystkie wina aszú są winami terroir. Najpierw wytwarzamy moszcz, a następnie specjalną, delikatną prasą kruszymy jagody aszu - podczas zabiegu pestki nie są zgniatane. Po dobie maceracji zbieramy wszystkie pestki filtrem. Kontrolowana fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po klarowaniu i przefiltrowaniu jeszcze dwa tygodnie powolnej fermentacji w beczce. Wino dojrzewało w ćwierćwiecznych, 250-litrowych beczkach przez 17 lat.”
KOLOR: Jasnobursztynowy
AROMAT: Umiarkowanie intensywny aromat, który otwiera się powoli nutami miodu, suszonych owoców, a kończy na zielonym orzechu.
SMAK: Zrównoważona struktura, kwasowość nieco powyżej średniej, uzupełniona elegancką budową. Charakteryzuje się kandyzowaną skórką pomarańczy, miodem, pigwą i lekko drożdżowymi nutami na podniebieniu, którym towarzyszą metaliczna mineralność, oraz nieco staromodne, utlenione nuty orzechowe.
Wino ma 94 g/l cukru resztkowego przy kwasowości całkowitej 8,8 g/l.
BRAK W MAGAZYNIE