Eraldo Viberti - Barolo Rocchettevino

Eraldo Viberti - Barolo Rocchettevino 2011

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Nebbiolo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
19-21 ℃

316,99 zł

Opis

Barolo od Eraldo Viberti - tradycyjnego, naturalnego rzemieślnika Barolo, 100% Nebbiolo. Znajdujące się w Santa Maria La Morra we włoskim Piemoncie wina Eraldo Vibeti są produkowane w miękkim, bogatym stylu Barolo i są gotowe do picia wcześniej niż niektóre inne style. Leżakuje 30 miesięcy w dużych beczkach i układa bez żadnej filtracji, czy przepompowywania. Piękne, klasyczne włoskie czerwone wino wytrawne.

Wina wytwarzane są z poszanowaniem natury i tradycji. Polecamy je z czerwonymi mięsami, risotto z grzybami leśnymi lub twardymi serami (Pecorino z truflami świetnie by tu pasowały). Eraldo Viberti jest właścicielem 5 hektarowej winnicy Santa Maria La Morra w Piemoncie. Używa własnych winogron od 1987 roku, wcześniej pracował w ramach spółdzielni winiarskiej. Pracuje organicznie w winnicy, zbiera ręczne, aby wybrać tylko najlepsze winogrona i osobiście nadzoruje całą pracę w piwnicy. Robi 4 różne cuvées z Nebbiolo oraz Barberę i Dolcetto.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Eraldo Viberti

Pośród zielonych pagórków Langhe, w małej miejscowości La Morra znajduje się założona w 1960r. winnica Eraldo Viberti. Właścicielem, jest skromny Piemontczyk posiadający ponad 30-letnie doświadczenie winiarskie.

Winnica

Eraldo tworzy wybite, autorskie wina w samym sercu regionu Barolo. Od wielu lat zajmuje się ekologiczną uprawą, jednak dopiero w 2018 roku uzyskał certyfikat upraw ekologicznych.

Szczepy

Eraldo koncentruje swoja aktywność na wielkiej triadzie Barolo: DolcettoNebbiolo i Barbera.
Nebbiolo daje znakomite aromatyczne, charakterne wina, bogate w garbniki i alkohol o doskonałym
potencjale starzenia z królewskim Barolo na czele. Z Dolcetto tworzone są lekkie wytrawne wina, o
niskiej kwasowości i wdzięcznej owocowości, które lubią być szybko wypite. Natomiast Barbera daje
początek wyśmienitym czerwonym winom, mało tanicznym, jednak wyróżniającym się wyraźnym
owocowym aromatem. 

Historia

Rodzina Viberti zajmuje się uprawą winorośli od 1960 roku, jednakże rok 1987 był przełomowy,
wówczas Eraldo Viberti zdecydował się na winifikację swoich winogron. Miłość do ziemi i winorośli
przekazana od rodziców przekłada się na produkcję win najwyższej jakości, uzyskiwanych dzięki
systematycznej i starannej pracy w winnicy i piwnicy. Wszystkie prace w winnicy, począwszy od
przycinania po zbiory, wykonuje się ręcznie, przy zastosowaniu nawozów organicznych i bez użycia
herbicydów. Ręczna praca w winnicy jest zajęciem wymagającym pracy przez
cały rok.

Klimat / Gleba

Winnica Eraldo Viberti znajduje się w klimacie kontynentalnym (z długimi i gorącym okresem letnim, po, którym temperatura szybko spada, i następuje chłodna jesień i mroźna zima). Okolica znana jest z porannych i gęstych mgieł, które przetaczają się przez góry i doliny. Mgła pomaga przedłużyć okres dojrzewania Nebbiolo. Winnice usytuowane są na stokach dającym winogronom niezbędny dostęp do słońca – szczep Barbera na zachodnim, Nebbiolo na południowym i południowo–wschodnim, natomiast Dolcetto na wschodnim. Winorośle hoduje się tradycyjną metodą guyot (poziomy sznur winorośli – krzew rozpina się na rusztowaniach) na glebach zbudowanych z gliny osadowej oraz wapiennych margli.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.