Bencze - Keknyelu 2019

Bencze - Keknyelu 2019 BIO/VEGAN

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Badascony
Szczep
Keknyelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
8-10 °C

133,99 zł

Opis

Istwan Bencze od początku działa organicznie, a od 2015 roku prowadzi działalność biodynamiczną na całym obszarze (certyfikat Demeter), dążąc do poznania starych węgierskich odmian winorośli i potencjału miejsca produkcji.

Owocem Jego pracy jest wino zrobione ze szczepu keknyelu. To biały rzadki już szczep endemiczny dający wina o charakterystycznym korzenno-dymnym aromacie.

Pod koniec września 2019 r. winogrona zostały zebrane w kilku etapach, aby uchwycić idealną dojrzałość. Po powolnym, delikatnym tłoczeniu całych kiści winogrona przenoszone są do glinianych amfor, gdzie fermentują i dojrzewają przez 10 miesięcy. Wino to jest mieszanką trzech najpotężniejszych i elektrycznych amfor. Było butelkowane w połowie lipca 2020. Nieoczyszczone, niefiltrowane.

W aromacie świeżo ścięta stokrotka w połączeniu z sorbetem cytrynowym i białą brzoskwinią. Kruchy minerał, pełen napięcia i długowieczności. 

Wino naturalne. Wino wegańskie.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Bencze Birtok - BIO

Bencze – Istvan Bencze to autentysta, który przeszedł drogę od biodynamika do naturalisty. Dziś tworzy wybitne wina w sposób maksymalnie szczery i naturalny. Każdy wyznawca win naturalnych powinien je poznać po roczniku 2017.

Winnica

Istvan Bencze to młody przedstawiciel węgierskiego winiarstwa, który przywiązuję ogromną wagę do naturalnego podejścia do produkcji wina. Bencze od samego początku stawiał na rolnictwo organiczne (uzyskana certyfikacja 2015r.), które później wyewoluowało w kierunku biodynamiki (certyfikacja Demeter uzyskana w 2019r.). Filozofia Bencze nacechowana jest niskointerwencyjnym winiarstwem: nie stosuje się tutaj procesów filtracji, klarowania, siarki, 100% upraw zbieranych jest ręcznie, natomiast do fermentacji wykorzystuje się dzikie drożdże. To wszystko sprawia, że wina są oryginalne i w smaku odbiegają od klasyki (w szczególności Riesling) i są to produkty dla osób świadomie decydujących się na wina naturalne.

Szczepy

Winnica uprawia autochtoniczne (lokalne) szczepy: Kék bakator, Kadarka, Hajnos kék, Kéknyelű, Tihanyi kék, które uzupełniane są europejskimi odmianami Riesling i Pinot Noir. 

Historia

Bencze z wykształcenia jest…informatykiem i przez kilka lat z sukcesami prowadził własną firmę IT. Po okresie spędzonym we Włoszech, (jego żona studiowała we Florencji  projektowanie wnętrz) Istvan zadecydował o zmianie specjalizacji i zakupie 0.3ha działki w okolicach Balatonu. Kolejne lata to intensywny rozwój winnicy, która dzisiaj liczy juz ponad 20ha (z czego 15ha kultywowanych).

Klimat / Gleba

Winnica poddawana jest wpływem dwóch klimatów: kontynentalnego oraz śródziemnomorskiego. Gleby to mieszanka gleb brunatnych, wulkanicznych bazaltów i tuf oraz piaskowców, glin, piasku i wapieni.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również