Istwan Bencze od początku działa organicznie, a od 2015 roku prowadzi działalność biodynamiczną na całym obszarze (certyfikat Demeter), dążąc do poznania starych węgierskich odmian winorośli i potencjału miejsca produkcji.
Owocem Jego pracy jest wino zrobione ze szczepu keknyelu. To biały rzadki już szczep endemiczny dający wina o charakterystycznym korzenno-dymnym aromacie.
Pod koniec września 2019 r. winogrona zostały zebrane w kilku etapach, aby uchwycić idealną dojrzałość. Po powolnym, delikatnym tłoczeniu całych kiści winogrona przenoszone są do glinianych amfor, gdzie fermentują i dojrzewają przez 10 miesięcy. Wino to jest mieszanką trzech najpotężniejszych i elektrycznych amfor. Było butelkowane w połowie lipca 2020. Nieoczyszczone, niefiltrowane.
W aromacie świeżo ścięta stokrotka w połączeniu z sorbetem cytrynowym i białą brzoskwinią. Kruchy minerał, pełen napięcia i długowieczności.
Wino naturalne. Wino wegańskie.
BRAK W MAGAZYNIE