Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Owoce użyte do wykonania wina pochodzą z czterech winnic: Hangacs, Dorgo, Betsek i Szent Tamas. Chrupiący, świeży styl Furminta w butelce z zakrętką. Większa część wina była leżakowana w beczkach, a mniejsza w zbiornikach przez 9 miesięcy. W ustach wino bogate i złożone, z wyraźnym akcentem gruszki, z cytrynową kwasowością i subtelną mineralnością.
Zdobywca złotego medalu w konkursie Sommelier Wine Awards 2020 dla najlepszego węgierskiego wina białego za rocznik 2018.
Wino w ocenie specjalistów:
"Podstawowy furmint od jednego z dzisiejszych mistrzów wytrawnych win tokajskich – i od razu znać klasę, bo balans między legendarną kwasowością tej odmiany, wyraźną mineralnością a dojrzałym, niemal słodkim (choć wino jest całkowicie wytrawne) morelowym owocem jest złapany perfekcyjnie".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl
CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE.