Barta Pince - Furmint Pezsgő 2010 Zobacz większe

Barta Pince - Furmint Pezsgo 2010 Traditional Method N/V

11440

Nowy produkt

Węgierskie białe wino musujące wykonane metodą szampańską, wyprodukowane w Tokaju ze szczepu Furmint. Wino dojrzewało na osadzie drożdżowym ponad 36 miesięcy. Jest żywe i perliste, w aromacie mocno cytrusowe, lecz nie brak mu także nut kwiatowych. W ustach poza cytrusami poczujemy także smak jabłek. Wino uderza swoją kwasowością na finiszu prezentując dymno-goryczkowe wykończenie.

Więcej szczegółów

182,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Barta Pince
Barta Pince

Opis

KolorBiałe
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionTokaj
SzczepFurmint
Objętość750ml
Zawartość alkoholu11,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Barta Pince

Producent wina – Karol Barta dokłada wszelkich starań, aby zachować właściwości gleby dla przyszłych pokoleń, dlatego stara się uprawiać winnice maksymalnie ekologicznie. Jego filozofia uprawy wina brzmi: interweniować w jak najmniejszym stopniu, zachować maksymalną czystość i używać metod organicznych do tworzenia win. Winnica posiada 10 hektarów uprawy, w tym nasadzenia na wysokości 320 m. n. p. m, na najwyższych partiach Öreg Király dűlő (Winnicy Starego Króla), gdzie winorośl uprawiano już w XIII wieku i które uchodzą za jedne z najlepszych w Tokaju. Winnica jest także oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier.

Opinie

Oceń 
2021-01-07

elegant

Furmint od niedawna robi kolejną karierę w Tokaju, tym razem w wersji szampańskiej. Z powodzeniem! Świeżość i subtelność zadziwia przy dziesięcioletnim winie! Cieszy delikatne tło tostowe. Bardzo elegancki musiak (węg. pezsgo) na poziomie porównywalnym z Francją.

    Oceń 
    2020-12-05

    Konkurencja dla champagne

    czysty, skalny, mineralny, przenikliwy i strzelisty

      Napisz swoją opinię!

      Napisz opinię

      Barta Pince - Furmint Pezsgo 2010 Traditional Method N/V

      Barta Pince - Furmint Pezsgo 2010 Traditional Method N/V

      • Objętość: 750ml
      • Smak: wytrawne
      • Kolor: białe musujące
      • Kraj pochodzenia:Węgry
      • Zawartość alkoholu: 11,5%
      • Temperatura podawania:10-12°C
      • Produkowane ze szczepu: Furmint
      • Region: Tokaj   

      Produkty powiązane

      30 innych produktów w tej samej kategorii: