"W sauvignon blanc jest coś, co nie pozwala nam go zignorować. W dzikich drożdżach znaleźliśmy coś wyjątkowego". Tak zrodził się pomysł Sándora Mérésza na autorską linię win fermentowanych na dzikich drożdżach.
"Sauvignon Wild Fermentation Sándora Mérésza jest jednym z najbardziej efektownych egzemplarzy w jego autorskiej linii win. Najpiękniejsze w tym jest to, że nie naśladuje ani pikantnej linii Nowej Zelandii, ani pikantnej linii Doliny Loary. Wyraźnie ma swój własny styl ”.
Fermentacja rozpoczęta od drożdży dzikich, zakończona na drożdżach klasycznych; 3 miesiące dojrzewania w zbiorniku stalowym, 5% w nowej beczce francuskiej.
W zapachu kwiat czarnego bzu, biały grejpfrut, kandyzowana skórka cytryny i ananas. Na podniebieniu dopełnia biały grejpfrut, kandyzowany ananas, imbir, biały pieprz i sok z cytryny.
Świetna równowaga w ustach, soczysta struktura kwasu złagodzona chrupiącą owocowością.
Wino pasuje do świeżych serów, wędlin, grillowanych warzyw i grillowanego koziego sera oraz sałatki ze szparagami.
Nagrody i wyróżnienia dla rocznika 2018:
- WERWA 2019 - "Sauvignon Wild Fermentation Sándora Mérésza jest jednym z najbardziej efektownych egzemplarzy w jego autorskiej linii win. Najpiękniejsze w tym jest to, że nie naśladuje ani pikantnej linii Nowej Zelandii, ani pikantnej linii Doliny Loary. Wyraźnie ma swój własny styl ”.
- Salon Sauvignon 2019 Evaluation - srebro / 82 pkt
- BORIGO test białych win - Gábor Bányai Botond 2020 - 88 pkt
BRAK W MAGAZYNIE