Weekend z winami Josefa Umathum i Kamila Barczentewicza

Zajmujemy się importem wina już kilkanaście lat i niezmiennie stawiamy na dobre, często przyjacielskie relacje z naszymi producentami. Chętnie odwiedzamy ich na miejscu pracy, w winnicy, czerpiąc z ich doświadczenia i szerokiej wiedzy o ich produktach. Takie spotkania pozwalają nam potem lepiej zaprezentować wino Klientom. Mamy pełne przekonanie, że wino serwowane przez winemakera smakuje inaczej. Takie doświadczenie degustacyjne jest pełniejsze i pozwala nam spojrzeć na winno z innej perspektywy. Mamy ogromną radość za każdym razem, gdy udaje nam się zaprosić któregoś z naszych zaprzyjaźnionych producentów i zorganizować z nim spotkanie dla Was, naszych Klientów. Zazwyczaj udajemy się z takim pomysłem do restauracji, z którymi współpracujemy i wspólnie przygotowujemy kolację degustacyjną z udziałem gościa specjalnego. Te spotkania cieszą się coraz większym zainteresowaniem i są potem długo wspominane przez uczestników. Na przestrzeni ostatnich kilku lat mieliśmy okazję gościć w Polsce min. Cosimo Varvaglione (właściciela winnicy Varvaglione), Andi Puntera (Export Managera Winnicy Franz Haas),  Laszlo Pelle (Pelle Pince), przedstawiciela winnicy Juliet Victor z Tokaju, przedstawiciela winnicy Domaine M z Czech, przedstawiciela winnicy Budahazy Fekete Kuria z Tokaju oraz przedstawiciela austriackiej winnicy Winzer Krems.

Cosimo Varvaglione w restauracji Cargo w Krakowie, Fot. Rstauracja Cargo

Cosimo Varvaglione w restauracji Cargo w Krakowie, Fot. Rstauracja Cargo

W ubiegłym tygodniu z ogromną przyjemnością gościliśmy w Polsce znakomitego austriackiego producenta win biodynamicznych – Josefa Umathum. Odwiedziliśmy z nim Kraków, Katowice oraz Zakopane. Każdy wieczór miał inny charakter i dostarczył nam wielu pozytywnych wrażeń. W tym samym terminie w Krakowie odbyła się inna interesująca degustacja, zorganizowana przez wine bar Dzikie Wino na Kleparzu. Była to premiera nowych roczników z Winnicy Kamil Barczentewicz. W tym artykule podzielimy się naszymi refleksjami po degustacji win Kamila oraz Josefa.

Wina biodynamiczne z austriackiej winnicy Umathum

Josef Umathum to właściciel winnicy Umathum, wine maker i nasz wieloletni partner. Zachęcamy do przeczytania artykułu poświęconego Josefowi. W styczniu zorganizowaliśmy trzy kolacje degustacyjne z udziałem producenta: w Nota Resto w Krakowie, Śląskiej Prohibicji w Katowicach oraz Willi Stary Niedźwiedź w Zakopanem. Oto, jak degustowane wina wspomina Paweł Świerczek (Rafa Wino):

Lista win białych zawierała 3 znakomite butelki: Sauvignon Blanc, Grauer Burgunder, Konigliher Wein. Sauvignon Blanc jest szczupłe, minimalistyczne i mocno wytrawne. Przy tym aromatyczne i  kwiatowe. Dosyć nietypowe w porównaniu do innych przedstawicieli tego popularnego szczepu. Grauer Burgunder to bardzo przystępne, kremowe wino.  Już w momencie nalewania do kieliszka widać jego kremową konsystencję i takie samo było odczucie w ustach. Bardzo eleganckie wino. W odczuciu korzenne, cytrusowe i tropikalne. Konigliher Wein zaskakuje. To ułożone i bardzo szlachetne wino o intrygującym zapachu.
Josef zaprezentował nam jedno wino różowe. Rosa jest świeże, napięte i krystaliczne. W zapachu czuć przyjemne i soczyste owoce czerwone – maliny, truskawki, porzeczki.
Na szczególną uwagę zasługują wina czerwone Umathum. Zweigelt jest aromatyczny, dojrzały i bardzo przyjazny w odbiorze. Czuć w nim dojrzałe jagody, maliny i poziomki. Sankt Laurent jest bardziej kwasowy i szczupły. Zaskoczy aromatami skórki pomarańczy i kawy. Blaufrankish to szczodre, pikantne i charakterne wino, które na długo zapada w pamięć. Haideboden Cuvee jest złożone  smaku i aromacie i zaskakujące. To wino o dużym potencjale starzenia (nawet 15 – 20 lat!). Pinot Noir Unter den Terrassen zu Jois  to klasyczne, mineralne, krystaliczne wino. Na podniebieniu miękkie z lekkimi nutami dymnymi. Na deser spróbowaliśmy Beerenauselse. To słodkie wino z późnego zbioru . W ustach pigwowe, miodowe i morelowe. Perfekcyjne połączenie cukru i kwasowości.

Josef Umathum w restauracji Nota Resto w Krakowie

Josef Umathum w restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach, Fot. Śląska Prohibicja

Premiera nowego rocznika win z Winnicy Barczentewicz

Równolegle w wine barze Dzikie Wino na Kleparzu odbyła się degustacja najnowszych roczników z Winnicy Kamil Barczentewicz, prowadzona przez Macieja Nowickiego. Tak swoje doświadczenia z tej degustacji wspomina Lidia Oleksy (Rafa Wino):

Wina Kamila Barczentewicza zaczynają mnie fascynować. Tym razem miałam okazję spróbować win białych z rocznika 2022 i czerwonych 2021. Pierwszy pojawił się w kieliszku Pinot Blanc ze stali, drugi – z betonu. Różnica w odbiorze tych win nie była bardzo duża: obydwa świeże, kwasowe, owocowe. Ale Pinot ze stali ma bardziej intensywny bukiet, więc dostał ode mnie większy „plus" niż biały pinot z betonu. Za to ten drugi ma nuty mineralne. Obydwa dobre, chociaż chyba ciekawsze okazało się trzecie wino: Chardonnay beton. Też owocowe, mineralne i z nutami maślanymi, chociaż akurat tego, to Kamil nie planował. Wino nie chciało fermentować, więc je Kamil dogrzał – ale skutkiem tego rozpoczęła się (nieplanowana) fermentacja malolaktyczna, dająca te nuty. A może właśnie dlatego wino jest najciekawsze? Obydwa Pinoty dojrzewały 9 miesięcy na osadzie, a Chardonnay najdłużej – 10 miesięcy. Kolejne degustowane wino – to różowy Pinot Noir też z rocznika 2022. W tym roczniku ten szczep rósł bardzo bujnie, Kamil ograniczał jego wzrost. Zadecydował, że tym razem zrobi z pinot noir wino różowe. Maceracja trwała zaledwie 3-4 godziny. Dzięki temu kolor jest delikatny, łososiowy, bardzo elegancki. Wino ma dużo alkoholu (ponad 14%), ale go nie czuć. A właściwie czuć, ale w postaci „słodyczy", co przy zerowym cukrze jest całkiem pożądanym odczuciem. Do tatara, czy tuńczyka będzie idealne!

Wina czerwone przeniosły nas do deszczowego roku 2021, kiedy to Kamil w ogóle nie zrobił białego pinota, a czerwonego miał tylko 7 beczek, dlatego zdecydował się zrobić tylko jedno wino z pinot noir, które jest mieszanką wszystkich klonów jakie uprawia (jest ich sześć). Owoce zbierane w różnym czasie. Poszczególne klony najpierw dojrzewały oddzielnie w dębowych beczkach (10 m-cy), a po połączeniu jeszcze 8 m-cy w stalowym zbiorniku. Wino jest niefiltrowane, jedynie z dodatkiem „odrobiny" siarczyn. Sam Kamil stwierdził, że wino smakuje inaczej, niż wtedy, kiedy je próbował ostatnim razem – czyli kilka miesięcy temu. I pewno jeszcze nie raz się zmieni. Podobnie jak Dobre Modre, którego byłam ciekawa najbardziej. (Podczas zeszłorocznej degustacji, blaufrankisch z rocznika 2020 smakował wybornie). Tym razem, nie było aż tak wielkiego WOW, chociaż wino jest bardzo dobre. Również niefiltrowane, bardzo owocowe, bez nut beczkowych. Ma więcej treści niż pinot, ale nadal jest dość lekkie, jedwabiste. Myślę, że warto dać mu więcej czasu na dojrzewanie w butelce, bo zapewne też będzie się zmieniał.

Na koniec degustacji wróciliśmy do wina białego z 2022 r – do Rieslinga. Dlaczego pojawił się na końcu? Ponieważ to wino z dużą (jak na Barczentewicza) ilością cukru: 4,9g/l. Wino jest na pograniczu wina wytrawnego i półwytrawnego, chociaż sam Kamil woli, aby go uznawać jednak za wino wytrawne. 20% owoców było porażonych szlachetną pleśnią, dzięki czemu pojawiły się nuty miodu, lipy. Ale równoczesna wysoka kwasowość zapewnia świeżość. Wino jest skoncentrowane, wielowymiarowe i ma bardzo duży potencjał starzenia. Maciej Nowicki radzi cierpliwym schować butelkę nawet na 10 lat! W kolejnym roczniku Kamil planuje zrobić rieslinga bardziej wytrawnego (2-3 g cukru) i drugiego słodkiego, ponieważ co roku na gronach rieslinga pojawia się szlachetna pleśń, więc zamierza to wykorzystać.

Fot. Dzikie Wino na Kleparzu - Łukasz Filak

Fot. Dzikie Wino na Kleparzu - Łukasz Filak

Related products

Barczentewicz - Chardonnay...
  • Chardonnay
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Barczentewicz - Chardonnay Beton 2022

Winnica Kamil Barczentewicz
16114
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: Małopolski Przełom Wisły
108,99 zł
Barczentewicz - Dobre Modre...
  • Blaufränkisch
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Barczentewicz - Dobre Modre 2021

Winnica Kamil Barczentewicz
17481
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14°C Produkowane ze szczepu: Blaufrankisch Region: Małopolski Przełom Wisły
149,99 zł
Barczentewicz - Pinot Blanc...
  • Pinot Blanc
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Barczentewicz - Pinot Blanc Stal 2022

Winnica Kamil Barczentewicz
17477
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Pinot Blanc Region: Małopolski Przełom Wisły
83,99 zł
Barczentewicz - Riesling 2022
  • Riesling
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Barczentewicz - Riesling 2022

Winnica Kamil Barczentewicz
17473
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Małopolski Przełom Wisły
104,99 zł
Umathum - Beerenauslese
  • Chardonnay
  • Austria
  • Słodkie
Wina z Austrii

Umathum - Beerenauslese biodynamic 2017 0,375l

Umathum Weingut BIO
2654
Objętość: 375ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 8,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: chardonnay, traminer, pinot bianco Region: Burgenland
107,99 zł
Umathum - blauerfrankish
  • Blaufränkisch
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Blaufrankish biodynamic 2020

Umathum Weingut BIO
2647
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Blaufränkisch Region: Burgenland
97,99 zł
Umathum - Chardonnay
  • Chardonnay
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Chardonnay biodynamic 2018

Umathum Weingut BIO
5948
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:10-12°C Produkowane ze szczepu:Chardonnay Region: Burgenland
96,99 zł
Umathum - gelber roter
  • Traminer
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Gelber Roter Traminer 2021,2022 biodynamic

Umathum Weingut BIO
12575
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Traminer Region: Burgenland
113,99 zł
Umathum - Grau Burgunder
  • grauer burgunder
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Grauer Burgunder biodynamic 2022

Umathum Weingut BIO
10931
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: grauer burgunder Region: Burgenland
94,99 zł
Umathum - Haideboden...
  • Zweigelt
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Haideboden biodynamic 2016 Imperial 6L

Umathum Weingut BIO
17137
Objętość: 6000ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania:16-18°C Produkowane ze szczepu: Zweigelt 55%, Blaufränkisch 25%, Cabernet Sauvignon 20% Region: Burgenland
1 399,99 zł
Umathum - Haideboden...
  • Zweigelt
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Haideboden biodynamic 2016 podwójne magnum 3L

Umathum Weingut BIO
5939
Objętość: 3000ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania:16-18°C Produkowane ze szczepu: Zweigelt 55%, Blaufränkisch 25%, Cabernet Sauvignon 20% Region: Burgenland
668,99 zł
Umathum - Sauvignon Blanc
  • Sauvignon Blanc
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Sauvignon Blanc biodynamic 2021,2022

Umathum Weingut BIO
2656
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania:10-12°C Produkowane ze szczepu: Sauvignon Blanc Region: Burgenland
94,99 zł
Umathum - Zweigelt
  • Zweigelt
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Zweigelt biodynamic 2020,2021

Umathum Weingut BIO
2649
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Zweigelt Region: Burgenland
97,99 zł
Umathum - Zweigelt "Ried Hallebühl"
  • Zweigelt
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Umathum - Zweigelt Ried Hallebuhl 2017, 2018 biodynamic

Umathum Weingut BIO
10934
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania:16-18°C Produkowane ze szczepu: Zweigelt Region: Burgenland  
331,99 zł