Złożone i wielowymiarowe wino z odmiany chardonnay, o żółtym odcieniu. Aromaty białych kwiatów, głównie lilli, współgrają z charakterystycznymi dla szczepu aromatami świeżego jabłka (Golden Delicious), zapachem dojrzałych brzoskwiń, zielonego melona i skórki z cytryny. Pochodzenie owocu ze stromego, kamienistego, południowo-zachodniego stoku podbija owocowo-kwiatową dojrzałą słodycz. Całość utrzymuje mineralny charakter gleb wapiennych a fermentacja w betonowych zbiornikach pozwala zachować lekki, strzelisty, nieprzytłaczający charakter wina. Dziesięciomiesięczne dojrzewanie na osadzie nadaje lekko śmietankowej krągłości z pojawiającymi się aromatami pszczelego wosku. Wino w ustach mineralne z wyraźnie wyczuwalnym wapiennym sznytem, zaokrąglone i zmiękczone owocem, z dobrze wkomponowaną kwasowością. Długi, bogaty, harmonijny finisz. Wino przeszło fermentację maloaktyczną, co wpłynęło na jego ostateczny smak, zaokrąglając je i obniżając nieco jego kwasowość.
Chardonnay Beton będzie smakowało zarówno z pieczonymi warzywami (dynia, bataty), jak i ze świeżymi — świeży fenkuł, szparagi) ryby (halibut, dorsz), drób i delikatna cielęcina, oraz dania kuchni orientalnej - to również dobrane pary z tym winem.
Winifikacja: Wino (dwa klony burgundzkie o niskiej wydajności) fermentowało w betonowych zbiornikach w kształcie jajka. Następnie przez 10 miesięcy dojrzewało na osadzie również w jajku betonowym.
Alkohol - 13% obj., cukier resztkowy – 2,1 g/l, kwasowość ogólna – 6,44 g/l
Potencjał dojrzewania: 5 - 10 lat