Pinot Blanc Beton to wino pokazujące w pełni swój mineralny charakter. Barwa słomkowa, wyczuwalne aromaty żółtych owoców pestkowych, dojrzałego, czerwonego jabłka, gruszki i pigwy. Delikatnie kwiatowy zapach lipy i świeżej limonki. Fermentacja i dojrzewanie w betonowym zbiorniku podkreśliła kamienny chłód i pozostawiła wrażenie wilgotnej, wapiennej skały. W ustach strzeliste, bardzo mineralne i cytrusowe, z dobrze wkomponowaną kwasowością. Finisz długi, ekstraktywny i owocowy, pozostawia wrażenie orzeźwiającej lemoniady.
Podawać ze świeżymi warzywami (karczochy, szparagi, sałaty z ziołowym winegretem), z miękkimi dojrzewającymi serami (brie, munster), z suszonymi owocami (figi, daktyle) z grillowanymi i pieczonymi rybami (np. pstrąg)
Winifikacja: Wino fermentowało betonowym zbiorniku. Niefiltrowane. Dojrzewanie przez 11 miesięcy betonowym jajku. Większość tego czasu spędziło nad osadem drożdżowym.
Alkohol - 12% obj., cukier resztkowy – 0,24 g/l, kwasowość ogólna – 8,45 g/l
Potencjał dojrzewania: 5 - 10 lat