Wino pełne i soczyste, o złotym kolorze. Na pierwszym planie słodkie aromaty kwiatów lipy, jaśminu i świeżego akacjowego miodu, tymianku i imbiru, przełamane nutami orzeźwiającej brzoskwini, soczystej gruszki, dojrzałego pomelo i lemoniady z kwiatów czarnego bzu. Dojrzewanie w stalowych zbiornikach pozwoliło zachować rześkość wina. W ustach dobrze zbudowane, kremowe i mineralne. Wysoka kwasowość spójnie łączy się ze słodkimi aromatami pochodzącymi z gron dotkniętych szlachetną pleśnią (około 20%). Bardzo długie — pozostawia odczucie pełnego, soczystego i owocowego finiszu.
Riesling Barczentewicza poleca się do dań warzywnych, risotta, oraz grillowanych ryb (np. pstrąga). Będzie też smakował z kuchnią meksykańską i wietnamską.
Wino fermentowało w stalowych zbiornikach. 20% owoców było porażony pleśnią szlachętną. Na finalny kupaż składają się różne klony rieslinga. Wino przez 7 miesięcy leżakowało w stalowych tankach nad osadem drożdżowym.
Alkohol - 12,5% obj., cukier resztkowy – 4,9 g/l, kwasowość ogólna – 8,49 g/l
Potencjał dojrzewania wina: 10 lat.