Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Tokaj Szamorodni w wersji wytrawnej. Utleniony charakter, wrażenie ciężkości, słodyczy w nosie i to późniejsze zaskoczenie wytrawnym smakiem. Pachnie daktylami i rodzynkami, a także cytrusowo. W smaku przyjemna kwasowość. To nie wino dla każdego i nie do wszystkiego. Ale gdy lubi się szukać smaków, być zaskakiwanym to zdecydowanie warte swojej ceny....
Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do dziś przygotowywane są w sposób tradycyjny w oparciu o zbiór całych kiści oraz użycie beczki w procesie fermentacji a następnie leżakowania wina. Wino pachnie dojrzałymi owocami; morelami i jabłkami. Ta charakterystyka...
Jego kolor waha się od bladego do jasno złotego. Swoim aromatem i smakiem kusi do odkrycia polnych kwiatów, świeżych i kandyzowanych owoców (brzoskwinie, cytrusy, nuty tropikalne), a także migdałów i egzotycznych przypraw. Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do...
Wino białe, wytrawne z Węgier, z regionu Tokaj, wytwarzane z dwóch szczepów typowych dla regionu czyli harslevelu i furmint. Bladożółta barwa, aromaty suszonych owoców, pigwy i cytrusów uzupełnione mniej wyraźnymi nutami przypraw odzwierciedlającymi starzenie się beczki i butelki. Dominującą cechą struktury jest jasna kwasowość, która sprawia, że wino...
Słodkie białe wino z miejscowości Tarcal w Tokaju. Wino deserowe z 80g/l cukru oraz niskim alkoholem. Blademu słomkowożółtemu kolorowi towarzyszy świeży, owocowy zapach, w którym dominuje skórka pomarańczy i gruszka. Na podniebieniu składniki pomarańczowo-gruszkowe dopełniają nuty brzoskwini. Świeże, chrupiące kwasy nadają winu idealną równowagę.Gróf...
Nasze flagowe słodkie wino Zsófia Cuvée to cuvée z późnego zbioru, będące mieszanką furminta, hárslevelű i sárgamuskotály, produkowany z kiści winogron zawierających również zdrowe, pomarszczone i pozbawione botrytiis jagody. Naturalny cukier resztkowy 129 gr/l jest ładnie zbalansowany ze zdrową kwasowością. Jego kolor jest złotożółty. Aromat miodu,...
Węgierskie słodkie białe wino. Zrobione w Egerze, chociaż odmiana wykorzystana do produkcji to kojarzące się z Tokajem Harslevelu. Spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach, następnie starzenie w 500-litrowej dębowej beczce przez pół roku. Winiarz ten używa dla Harslevelu dębu tylko w najlepszych rocznikach. Ekscytujące słodkie wino ze smakiem miodu,...
Proces tworzenia wina z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią to rzecz trudna i niepewna. Na winnicy bowiem muszą zaistnieć bardzo specyficzne warunki mikroklimatyczne, które sprawią, że winogrona pokryją się odmianą pleśni - botrytis cinerea. Botrytis absorbuje wodę z gron, co sprawia że wzrasta koncentracja słodyczy i pojawiają się unikatowe smaki i...
Tym razem klasyczny, słodki Szamorodni, z tradycyjnie wysokim cukrem, po roku spędzonym w beczce. Jest to białe wino węgierskie tradycyjnie produkowane w Tokaju. W nosie dojrzałe, soczyste jabłko, z miodowo-korzennym podbiciem. Usta słodkie, lepkie, przy zachowaniu niezłej soczystości i kwasowości. Dominuje lipowy miód, ale można doszukać się suszonego...
Amicus to węgierskie białe wino słodkie. Pochodzi z 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis. Jest dziełem Sarolty Bárdos, winiarza roku 2012 w Tokaju. Powstało w 90% z owoców odmiany Furmint. Jest to wino z późnego zbioru, gdy część owoców uległa już wpływowi botrytis cinerea. Zawiera 122 g/l cukru resztkowego. Słodycz ta jest równoważona typową...
Węgierskie, szlachetne białe wino deserowe, wizytówka Tokaju. Ciemnozłota barwa, aromat rodzynek, miodu i wosku pszczelego. Smak uzupełniają dojrzałe brzoskwinie i jabłka oraz akcent herbaty. Nienachalna słodycz balansowana jest przyjemną kwasowością. Jest to ostatni, historyczny rocznik, w którym w Tokaju dozwolona była produkcja Aszu poniżej 5 puttonów...
Godelia Libamus to hiszpańskie czerwone wino słodkie wykonane w 100% z odmiany Mencia w apelacji Bierzo. Czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty czerwonych owoców z nutami toffi, kakao i wanilii. Skoncentrowane, słodkie i wyważone ze świeżym i eleganckim podniebieniem.BRAK NA MAGAZYNIEBodegas Godelia Libamus Mencía on Vivino
Słoneczny, jesienny dzień to idealny moment zbiorów zbotrytyzowanych gron dla produkcji wina Szamorodni, o ile rocznik obrodził w Botrytis. Po rocznikach 2010, 2014 dołącza do nich 2016 - młodziutkie wytrawne Szamorodni 2016 od Karadi Berger, czyli butikowej, rodzinnej winiarni z Erdobenye w Tokaju. Winogrona Furmint i Harslevelu zebrano w całych...
Owoce do tego wina pochodzą z absolutnie najlepszych lokalizacji winnic w okolicach Mád w Tokaju. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie, a winnice uprawiane są metodami ekologicznymi. Tam zrodził się Furmint, z którego Akos Szokolai wyczarował wysokiej klasy wino Szamorodni. Przez 20 miesięcy dojrzewało w starych 200- i 400-litrowych beczkach z dębu...
Dla zakochanych polecamy nasz specjalny zestaw dwóch białych win o bardzo dobrej relacji jakości do ceny, od solidnych producentów. Jak to w życiu, choć różne, stanowią dobraną parę. Miłość samorodna jest i lubi zaskakiwać – nie sposób przewidzieć, czy większa będzie ochota na kolację z wytrawnym, czy deser ze słodkim winem... dlatego w naszym zestawie...
Włoskie czerwone wino słodkie. To wyjątkowe Recioto produkowane jest w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Jest to deserowe wino produkowane z podsuszanych winogron. Gęsta, głęboka czerwień. Aromaty wiśni i czerwonych owoców z dodatkiem czekolady. Na podniebieniu gładkie, wyraźnie owocowe i bardzo eleganckie....
Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron Furmint, prawdziwie rodzimego węgierskiego szczepu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Długi, głęboki, posmak. Ten 5-puttonowy Aszu jest bogatym, szlachetnym winem słodkim, które łączy w sobie świeżą kwasowość z drobną słodyczą.Hollokoi Mihály Tokaji...
Węgierskie białe wino deserowe produkowane metodą nazywaną Forditas, a więc z użyciem gron wykorzystanych wcześniej do produkcji Tokaji Aszu. Słodkie, o przyjemnym aromacie dojrzałej brzoskwini i melona. W ustach słodycz łagodzona jest kwasowością, na finiszu charakterystyczny miodowy posmak.BRAK NA MAGAZYNIEGróf Degenfeld Tokaji Fordítás on Vivino
Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron Furmint, rodzimego węgierskiego szczepu. Powstaje z najszlachetniejszych winogron, które tylko w wyjątkowych okolicznościach (odpowiednia temperatura i wilgotność) pokrywają się szlachetną pleśnią, dzięki czemu zyskują unikalny smak. Tokaje aszu są zawsze słodkie, mają miodowo – lipowy aromat z...
Aszu to specjalność tokajskich winiarni, wytwarzana ze starannie zebranych rodzynek. W Tokaju tak zwana pleśń Botrytis Cinerea powoduje fermentację, praktycznie wysuszając przejrzałe winogrona. Niezwykła jakość tego wina wynika z równowagi pomiędzy wysoką zawartością cukru, a wyjątkową kwasowością. Stworzony aby się delektować jego smakiem. Gotz -...
Tokaji Muskotalyos Aszu to prawdziwy rarytas. Tradycyjnie Aszu powstaje na bazie odmian furmint lub furmint z dodatkiem harslevelu czy muskotály. Jednak to wino tradycyjnego winiarza Mihaly Hollokoi, powstało z zalania zebranych ręcznie zbotrytyzowanych gron bazowym winem sarga muskotaly (żółty muskat lub yellow muscat). Wino posiada jeszcze...
Słodkie Szamorodni (oczywiście z Tokaju) to wyjątkowe białe wino węgierskie zrobione w całości z owoców szczepu Harslevelu pochodzących z jednej działeczki - pokrytej gruba warstwą lessu Lonyai w Tarcal. Wino zawiera 115 g/l cukrów, co odpowiada słodyczy 4-puttonowego Aszu. Poziom alkoholu jest dość niski jak na Szamorodni i wynosi 11,5%. W nosie wino...
Wino lodowe z Winnicy Turnau powstawało w bardzo niecodziennych okolicznościach i czasie. Do stworzenia tego unikatowego słodkiego trunku trzeba było czekać aż do początku 2016 roku, gdy temperatura na winnicy spadła do wymaganych -7 stopni Celsjusza. 6 stycznia o godz. 4 nad ranem 20 osób przez ponad dwie godziny zebrało 2300 kg zamarzniętych gron...
Klasyczne węgierskie białe wino słodkie. Produkowane w winnicy Sarolty Bardos, uznanej w 2012 roku za najlepszą winiarkę w Tokaju. Arcysłodkie Aszu 5 putonowe (180 g cukru mają niekiedy 6P), w kolorze wręcz bursztynowe. Nos intensywny, w którym dominuje gryczany miód, wanilia i przejrzałe białe śliwki. Usta są kremowe, korzenne i gryczane. Tak słodkie, że...