Demetervin - Szamorodni 2013 BIO

Demetervin - Szamorodni 2013 BIO

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

109,99 zł

Opis

Luksusowe słodkie wino od genialnego i ekscentrycznego  Endre Demeter, jednego z najlepszych winiarzy w Tokaju. Szamorodni, który powstał w 100% ze szczepu furmint. Rocznik 2013 - to jeden z najlepszych węgierskich roczników win słodkich.

Wino wyprodukowane starą, tradycyjną metodą: zbiór całych kiści wyciskanych w ręcznych prasach, fermentowanych i dojrzewających w drewnianych beczkach.

Wino ma aromat moreli, miodu, akacji, kandyzowanych cytrusów i skórki pomarańczy. W tle - nuty korzenne. W ustach wino jest świetnie zbalansowane. Dzięki wysokiej kwasowości, duża słodycz (120 g/l cukru) nie jest odczuwana tak intensywnie. Smak cytrusowych owoców, goździków oraz nut beczkowych (wanilia). Wino jest harmonijne.

Demetervin Szamorodni sprawdzi się jako aperitif, ale będzie też pasował do serów owczych ze szlachetną pleśnią. Spróbuj także z pasztetem z kaczej wątróbki, bakaliami, piernikiem lub tartą cytrynową.

Wino nadaje się do długiego leżakowania w piwnicy - ale wybornie smakuje już teraz.

Wino w ocenie specjalistów:
"Rocznik 2013 nie przestaje nas obdarzać owocami swej wspaniałości. Ten samorodny ładnie dojrzał, zachowując wręcz potężną strukturę, nuty pieprzne, solne od wulkanicznej gleby. Owoc – dżem z cytryn, kandyzowana skórka pomarańczy – już się bardzo wtopił, toteż wino nie smakuje tak słodko. Mocna rzecz w starym, dobrym tokajskim stylu".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Demetervin

Na czele rodzinnego teamu stoi Endre Demeter - z wykształcenia prawnik, z zawodu dziennikarz, z zamiłowania miłośnik motocykli, a z powołania winiarz - prawdziwy winiarski talent! 

Winnica

Rodzinna winnica Demetervin znajduje się w Mád, Tokaj-Hegyalja. Winogrona na wino pochodzą wyłącznie z trzech winnic, będących własnością rodziny: Úrágya, Király i Kakas of Mád.

8-hektarowa uprawa jest w pełni ekologiczna od 2010 roku. 

Dzięki naturalistycznemu podejściu Endre Demetera do produkcji (ręczna uprawa, ograniczenie wydajności), spod jego ręki wychodzą wyborne wina, zarówno wytrawne, jak i słodkie.

Historia

Obecna posiadłość Demetervin istniała już w latach 50. XVIII wieku, kiedy to wzmiankowano o niej po raz pierwszy, i należała do rodziny Pulszków. W czasie ciągłej rozbudowy rodzina Barnów, która mieszkała w domu do 1905-1985, prowadziła w nim także fabrykę miedzi. Pod kamiennym budynkiem znajdował się ogromny system piwnic, z których wiele nadal do niego należy, a po renowacji zaczął działać: po wielu dziesięcioleciach jest to ponownie piwnica na wino.  Wejście do winnicy znajduje się od głównej ulicy Mád, ulicy Rákóczi 57. W trzech budynkach oprócz lokalu związanego z winiarnią utworzono apartamenty dla gości.

Gleba/Szczepy

W winnicy Kiraly (południowy zachód) gleba jest mieszanką żółtej i czerwonej gliny, czerwonawego zwietrzałego zeolitu, andezytu, twardego tufu ryolitowego i hydrokwartu. 

W Uragya, na południowym wschodzie, gleba ma cienką warstwę, drobne kamienie ryolitowe, łatwo nagrzewające się.

Karakas - zlokalizowana na zachodzie - to z kolei gleba kamienista.

W winnicach Demetervin uprawiany jest furmint i harszlevelu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.