Amicus to węgierskie białe wino słodkie. Pochodzi z 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis. Jest dziełem Sarolty Bárdos, winiarza roku 2012 w Tokaju. Powstało w 90% z owoców odmiany Furmint. Jest to wino z późnego zbioru, gdy część owoców uległa już wpływowi botrytis cinerea. Zawiera 122 g/l cukru resztkowego. Słodycz ta jest równoważona typową dla tokajów kwasowością. W nosie czujemy przyjemne aromaty dojrzałych owoców, brzoskwiń, gruszek, lipowego miodu. W ustach czuć również ananasy, mandarynki, morele, figi. Wino ma delikatną, kremową fakturę. Skrócony do 6 miesięcy czas dojrzewania w beczce pozwolił zachować jego świeżość, zaskakującą lekkość i finezję. Jest to znakomite wino deserowe, świetne pasuje też do gęsich wątróbek i serów z niebieską pleśnią.