Producent
Winnica Jura to niewielkie, lecz doceniane od lat rodzinne przedsięwzięcie. Winnica działa od 2015r. na (jakżeby inaczej) terenie jury krakowsko-częstochowskiej i jest efektem pracy małżeństwa Miszczak. Wina Jura są tworzone z pasji, ale też głębokiego przekonania, że zdrowe odżywianie to podstawa zdrowego trybu życia. Winnica posiada certyfikat ekologiczny uprawy oraz produkcji.
Szczepy
W uprawach Winnicy Jura dominują białe odmiany winorośli: Riesling, Chardonnay, Hibernal, Johanniter, Solaris oraz Seyval Blanc. W mniejszości, acz nie mniej istotne są odmiany czerwone: Pinot Noir i Cabernet Cortis. Wina z Jury to głównie wina jednoszczepowe, oraz wina musujące typu Pet-Nat.
Historia
Winnica to projekt Joanny i Marcina Miszczak. Ona, dyplomowana sommelier, on w przeszłości tancerz oraz instruktor tanga, który pokochał wino w Argentynie. Od pomysłu do realizacji w tym przypadku droga była szybka - po wyborze lokalizacji, nasadzenie 15 tysięcy krzewów winorośli zajęło… 1,5 dnia! Już rok później dokonano tzw. próbnych winifikacji, choć pierwsze poważne zbiory miały się odbyć dopiero w 2017r., dwa lata po powstaniu winnicy. Wtedy też po raz pierwszy pojawił się oficjalnie ich Cabernet Cortis, który trafił do sprzedaży w 2018r. Kolejne lata to sukcesywna budowa marki, kolejne nasadzenia, organizacja pikników SlowWine i starania o certyfikat BIO, który udało się pozyskać w 2019r. 2020r. to rozpoczęcie prac nad szeroko zakrojoną rozbudową infrastruktury winiarni, efekty czego powinniśmy zobaczyć już w 2022r.
Klimat / Gleba
Uprawie winorośli sprzyja tu dość łagodny, umiarkowany klimat jury krakowsko-częstochowskiej oraz dobre nasłonecznienie stoków. Dominują podłoża wapienne, zapewniające m.in. dobry drenaż i bogate w sole mineralne. .